Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Neeltje & Frederik: prachtig tweede deel van een geromantiseerde, doch op historisch bronnenonderzoek gebaseerde trilogie

‘Neeltje & Frederik’ is het tweede deel van een geromantiseerde, doch op historisch bronnenonderzoek gebaseerde, trilogie over de veranderingen ten aanzien van doofheid, door de tijden heen. Het eerste deel –‘Hilletje’, verscheen in 2021. De delen zijn overigens goed los van elkaar te lezen. ‘Neeltje & Frederik’ speelt zich voornamelijk af aan het begin van de twintigste eeuw, maar kent enkele sprongen naar het heden.
Neeltje en Frederik Peen, broer en zus, gaan naar de Vereniging voor Doofstommenonderwijs in Amsterdam, de school die door professor Burger is opgericht. Gebarentaal was ten strengste verboden binnen het onderwijs. Het leren spreken had prioriteit, maar ook andere vakken werden niet vergeten. De kinderen vonden op school geborgenheid en veiligheid.
Naast hun vriendschappen, de nodige streken met een vleugje humor, en een overvloed aan sportieve ambities, hadden broer en zus Peen steun aan elkaar. Samen vonden ze in stilte hun weg door het bezette Amsterdam.

“In de lessen volgden de woorden elkaar in hoog tempo op. De leesplank met aap, noot en Mies werd erbij gepakt en herhaald tot ze hem kon dromen. De hele rij leerde Neeltje uit het hoofd. Hoe het werd geschreven, hoe het middels de stem werd uitgesproken, hoe ze kon luisteren met de ogen, gericht op de uitgesproken woorden.”

In het heden komt Jenny bij toeval in contact met een beschadigd, doof meisje dat niets los wil laten over haar eigen leven, behalve dat ze op zoek is naar haar tante Julie. Jenny ontfermt zich over het eenzame meisje en besluit haar te helpen. Ze gaat op onderzoek uit om erachter te komen wat er met de spoorloos verdwenen tante is gebeurd. De geheimzinnige helper uit het eerste deel laat ook hier weer van zich horen.

De uitgever benoemt expliciet dat de delen van deze trilogie, goed afzonderlijk te lezen zijn en dat is ook beslist het geval, maar ik zou er toch graag voor pleiten om te beginnen met ‘Hilletje’. Niet omdat het moet teneinde de volledige context te begrijpen, maar omdat het simpelweg zonde is om het fraaie eerste deel te laten voor wat het is. Net als in het eerste deel legt de auteur opnieuw een fijne, zeer betrokken schrijfstijl aan de dag en lijkt daar zelfs in gegroeid te zijn. Die betrokkenheid komt uiteraard voort uit het feit dat Spoor-van der Eerden over haar eigen familie schrijft.

Ook in dit tweede deel zijn de personages weer treffend gekarakteriseerd en weet de auteur opnieuw te raken met haar verhaal. Bovendien bieden haar boeken een verhelderend inkijkje in het leven van de dove medemens. De, op knappe wijze geïntegreerde sprong naar het heden, geeft ook dit boek weer een aangename en verrassende wending.

De auteur
Annemarie Spoor-van der Eeden was als kind al dol op schrijven. Na het schrijven van columns voor een regionale krant en in een magazine, schreef zij, gemotiveerd door haar man de roman ‘Hilletje’, een verhaal van de dove zus van haar overgrootvader. Al een paar generaties lang zit er doofheid in haar familie en ook Annemarie is doof.

Uitvoering
Uitgeverij aquaZZ
ISBN: 978 90 832965 3 1
Paperback, 300 pagina’s

Over Hanneke van de Water
Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://to-taalcommunicatie.nl/


Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hanneke van de Water