Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Ontroerend verhaal, deels op feiten gebaseerd

Hannie 11 juni 2024
Dit derde deel van de trilogie die zich in Ierland afspeelt, gaat verder met de belevenissen van de familie Fitzpatrick. Dit keer staan Lizzy en haar nichtje Shannon centraal. Het verhaal speelt zich af in twee tijdslijnen, in 1946 en 1972. Als opa Thomas, de pater familias van de familie Fitzpatrick, overlijdt korte tijd nadat zijn vrouw Maggie overleden was, komt de hele familie bij elkaar. Zelfs Lizzy komt over uit Canada. Zij is een beetje het zwarte schaap van de familie. Nichtje Shannon maakt voor het eerst kennis met haar en de twee vrouwen hebben meteen een klik. Lizzy blijkt wel de nodige geheimen met zich mee te dragen, maar die worden in dit boek een voor een onthuld.

Wat er zich in 1946 heeft afgespeeld, wordt in de tweede verhaallijn stukje bij beetje opgehelderd. Daarvoor worden ook de praktijken die zich afgespeeld hebben in de Magdalene Laundries beschreven. In dat klooster werden ongehuwde vrouwen opgenomen, die zwanger waren. Een groot taboe in die tijd dat koste wat het kost verborgen moest blijven. Ze werden daar mishandeld, uitgehongerd en liefdeloos benaderd, alles onder het mom van straffen en boetedoening voor de zwangerschap. De kinderen die geboren werden, werden vaak ter adoptie aangeboden en de opbrengsten hiervan waren bestemd voor het klooster.

De geheimen van Lizzy leest heel vlot. Karin Hover heeft een prettige en toegankelijke schrijfstijl. Bovendien weet ze de gevoelens van alle personages heel goed te treffen. Je leest het boek met een lach en een traan, want het gaat hier over echte mensen die moeilijkheden op hun pad tegenkwamen. Zeker in een tijd waarin er weinig sprake was van vrijheid van godsdienst en meningsuiting. Door de manier van beschrijven kun je je uitstekend verplaatsen in de personages. Het was een tijd van voorschriften en regels en er was geen plaats voor afwijkende meningen, althans bij de meeste gezinnen niet. De familie Fitzpatrick stond voor die tijd nog als redelijk ruimdenkend bekend.

Omdat De geheimen van Lizzy deels op waarheid berust en voor de rest fictie is, ben je al snel volledig verdiept in de wanpraktijken die zich in het klooster afspeelden. Het is onvoorstelbaar hoe die toestanden die gebaseerd zijn op getuigenissen van overlevenden, zo konden voorkomen. De karakters van de personages zijn goed uitgediept, ze komen (zeker voor die tijd) levensecht over.

De geheimen van Lizzy is een boek dat boeit van het begin tot het eind. Het is spannend, ontroerend, historisch en het heeft ook een hoog feelgoodgehalte. Voor diegenen die het derde deel als eerste lezen is er als geheugensteuntje een lijst met namen afgedrukt. Mocht je al bekend zijn met de familie Fitzpatrick, dan is het gebruik ervan niet per se nodig, maar het kan wel behulpzaam zijn, omdat er veel personages de revue passeren. Toch verdient het aanbeveling om met het eerste deel te beginnen om een band op te bouwen met deze bijzondere mensen. En jammer genoeg nemen we nu afscheid van hen. Maar misschien ziet de auteur toch nog een mogelijkheid een ander familielid een intrigerende geschiedenis te laten meemaken. Ze zou er velen een plezier mee doen!

Meer recensies lezen? Neem een kijkje op indeboekenkast.com.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hannie

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.