Eerste deel van de nieuwe serie De Martiniclub

Hannie 02 februari 2026
Tess Gerritsen, arts en auteur, heeft al een respectabel aantal boeken op haar naam staan. Ze schreef spannende thrillers, romantische thrillers en een hele serie rond Jane Rizzoli en Maura Isles, de serie die ook verfilmd is. Met deze nieuwe serie De Martiniclub is Tess Gerritsen weer terug en hoe! Het tweede deel De zomergasten is inmiddels ook al verschenen.

Hoofdpersonage in deze serie is Maggie Bird. Samen met haar vrienden, allemaal gepensioneerde CIA-agenten, probeert ze te achterhalen wie haar wil vermoorden en waarom. Er is namelijk een lichaam op haar oprit gevonden en enige tijd later is ze zelf beschoten. Het verleden achterhaalt haar en ze weet dat ze er niet aan ontkomt om bepaalde zaken onder ogen te zien en op te lossen,

De spanning wordt langzaam opgebouwd. Steeds krijgen we een stukje nieuwe informatie toegespeeld. Haar verleden was geheim, zelfs voor een groot gedeelte van haar vrienden. Na hun werkzame leven hebben ze zich allemaal teruggetrokken in het kustplaatsje Purity in de staat Maine. Inspecteur Jo Thibodeau is belast met het onderzoek, maar de vijf leden van de club proberen haar steeds een stap voor te zijn. Ook al zijn ze op leeftijd, ze hebben wel voldoende skills om op een gedegen manier te achterhalen wat er speelt in het eerder zo rustige leven van Maggie Bird.

Door middel van tijdsprongen naar jaren geleden, waarin telkens een klein gedeelte van de uiterst geheime missies van Maggie verteld wordt, krijg je als lezer langzamerhand inzicht in haar verleden. Door de informatie gedoseerd te openbaren, wil je als lezer door blijven lezen. Verschillende wendingen versterken dit effect en de uiteindelijke plot is verhelderend en compleet verrassend.

De schrijfstijl van Tess Gerritsen is vlot. Je leest achter elkaar door om het geheim uit het verleden van Maggie te leren kennen. De personages zijn goed neergezet, de oudjes uit De Martiniclub sluit je in je hart. Ze zijn begaan met elkaar en toch weten ze niet precies waar de anderen mee te maken hadden. Ook de vasthoudendheid en het doorzettingsvermogen, de moed om nu het verleden op te helderen, maken diepe indruk. Ondanks dat de karakters goed neergezet worden, heb je toch het idee dat de clubleden niet het achterste van hun tong laten zien.

De spionne is een goed geschreven thriller, vol spanning en onverwachte wendingen. Voor de liefhebbers van De moordclub (op donderdag) van auteur Richard Osman is De spionne een echte aanrader, ik ben nieuwsgierig naar De zomergasten, het tweede deel in de ze serie, waarin De Martiniclub ongetwijfeld weer een spannende zaak op zich zal nemen. Een ontmoeting met oude bekenden!

Meer recensies zijn te lezen op indeboekenkast.com.

Meer recensies van Hannie