Volg het juiste spoor
Heleen van den Hoven heeft al meerdere thrillers op haar naam staan en haar nieuwste boek Ontspoord belooft, net als haar eerdere boeken, weer een spannend en goed opgebouwd avontuur. En dat is zeker het geval. In het begin verloopt het verhaal wat traag, maar hoe verder je komt, hoe moeilijker het wordt het boek weg te leggen.
Nique kijkt op YouTube graag naar filmpjes over modeltreinen. Ze raakt in de ban van de Trainman, die regelmatig opnames hierover post. Ondanks dat ze niet begrijpt wat haar zo fascineert, besluit ze deze man te gaan opzoeken. Haar partner Harriet, een doorgewinterde hacker, vertrouwt het geheel niet en houdt haar goed in de gaten. Toch vertrekt Nique naar Nederland zonder het aan te kondigen. Harriet ziet veel gevaren en volgt haar (en anderen) via een opsporingsdienst Verity View. Hoe verder ze komt met deze achtervolging, hoe duidelijker het wordt dat Nique in groot gevaar verkeert. Dat kan ze niet laten gebeuren!
Het verhaal wisselt telkens van perspectief. Zo krijgen we als lezer een totaal overzicht over de motieven van iedereen en weten we meer dan de afzonderlijke personages. Luuk is de trainman, een enigszins zonderlinge figuur, die een aantal obsessies heeft. Ook is er een andere hacker, die de hele situatie volgt. Pas veel later in het verhaal komen we achter zijn ware identiteit.
De personages gaan langzamerhand voor je leven. Hun karakters worden duidelijk neergezet en hun emoties zijn invoelend beschreven. Zeker geldt dit voor het personage van de trainman met zijn obsessies, zijn rituelen en zijn getroebleerde verleden, waardoor hij vol angst en achterdocht zit. Regelmatig worden we door Heleen van den Hoven op het verkeerde been gezet. Ze heeft Ontspoord duidelijk en logisch opgebouwd. Bovendien zijn de actuele thema’s, zoals hacken en de impact daarvan, de invloed van social media en de gevoeligheid rond privacy goed in kaart gebracht. Je wordt je bewust van de mogelijkheden, maar ook van de gevaren van de digitale wereld.
De spanning in het begin van het boek is nog niet erg hoog, maar geleidelijk aan wordt die opgevoerd tot je tegen het einde aan op het puntje van je stoel zit. Ontspoord, een zeer toepasselijke titel, is opgedeeld in drie delen: Volg, Vind en Vernietig. Ook geven deze subtitels precies aan, waar het verhaal mee verdergaat.
Ontspoord is een goed opgebouwde thriller, die traag begint, maar net zoals een trein langzaam op snelheid komt en dan niet meer te stoppen is. Een aanrader voor liefhebbers van thrillers met een actueel thema, de mogelijkheden en gevaren van de digitale wereld. Het boek zet je zeker aan het denken!
Meer recensies lezen? Neem een kijkje op indeboekenkast.com.
Meer recensies lezen? Neem een kijkje op indeboekenkast.com.