Het verband tussen twee ogenschijnlijk niet met elkaar verbonden misdrijven
Het verhaal in Een oude schuld speelt zich af in en rond Berlijn, waar het echtpaar Linh en Adam Schmidt, beiden rechercheur van politie, op twee verschillende zaken gezet wordt. De eerste is het verdwijnen van een tweejarige peuter van een kinderdagverblijf in Berlijn, de tweede een bankoverval in Rheinsberg ten noorden van Berlijn. Adam vertrekt naar het kinderdagverblijf en Linh spoedt zich naar de bankoverval waar bezoekers van de bank gegijzeld gehouden worden.
In eerste instantie lijken beide zaken niets met elkaar te maken te hebben, maar dat verandert al gauw, als je wat verder in het verhaal komt. Hier en daar maken we ook een sprong terug in de tijd naar het levensverhaal van Linh, die oorspronkelijk uit Vietnam afkomstig is. Ze probeert als jong meisje haar broer al op het rechte pad te houden en hem te beschermen tegen de activiteiten van de maffia. Ook komen we er heel geleidelijk achter wat het trauma van Adam is, dat hem in sommige situaties parten speelt.
Het verhaal vordert gestaag. Vanuit verschillende perspectieven worden we als lezer op de hoogte gebracht van de voortgang in beide zaken. De emoties en karakters worden niet heel erg uitgediept, maar wel voldoende om te begrijpen hoe naar de plot toegewerkt wordt. De spanning is eveneens niet om op het puntje van je stoel te belanden, maar toch blijf je geboeid genoeg om door te willen lezen.
De schrijfstijl is vlot en toegankelijk. Ook worden de verschillende gebeurtenissen levendig genoeg beschreven. Er is een zekere mate van psychologische diepgang aanwezig, maar ook hierin springt het boek er niet echt uit. Wel maakt Een oude schuld, een titel die het verhaal eer aandoet, mede door de cliffhanger op het eind, nieuwsgierig naar een vervolg, want dat er nog een tweede deel zal komen, is wel duidelijk. Hopelijk is er dan sprake van meer diepgang en spanning. Een oude schuld heeft die potentie zeker, maar die is nog niet overal duidelijk aanwijsbaar. Al met al een onderhoudend verhaal dat je aandacht voldoende vast kan houden.
Meer recensies lezen? Neem een kijkje op indeboekenkast.com.
Meer recensies lezen? Neem een kijkje op indeboekenkast.com.