Verrassende plot

Hannie 07 mei 2025
In het dorp Warchem nadert de datum van 29 februari,een dag die de inwoners zenuwachtig laat worden. In 2012 werd op die dag een vijfjarig meisje gevonden dat verdronken was. In 2016 brak er een fatale brand uit bij een geliefde dorpsbewoner en weer vier jaar later verongelukte een jongeman met zijn motor waarvan de remkabel doorgesneden was. En nu in 2024 komt die dag steeds dichterbij.

Sinds ongeveer een jaar woont Aafke in het dorp, omdat ze een relatie heeft met Stef, die zelf niet van plan is te verhuizen naar een andere plaats, omdat hij zich verantwoordelijk voelt voor zijn zusje. Leonore, die een verstandelijke beperking heeft, woont in het tuinhuis bij hun woning. Net als de politie gelooft Aafke niet zo veel van de dreigingen, maar als ze enkele dagen vóór 29 februari een paar anonieme telefoontjes krijgt, vraagt ze zich toch af, of zijzelf misschien het volgende slachtoffer zal zijn. Haar relatie met Stef staat onder spanning. Hij houdt een aantal dingen achter en probeert haar gerust te stellen, terwijl Aafke met verschillende vragen blijft zitten. Gelukkig heeft ze veel steun van haar beste vriendin. Samen gaan ze eigenhandig op onderzoek uit.

Schrikkeldag is een thriller met een langzame opbouw en af en toe bekroop me het gevoel dat er wel wat meer vaart in het verhaal zou mogen zitten. Het karakter van Stef komt door de verschillende flashbacks naar zijn verleden aardig uit de verf. Aafkes persoon blijft echter wat aan de oppervlakte, terwijl toch het grootste deel van het boek vanuit haar perspectief is geschreven. De wisselingen van perspectief van Aafke naar Stef laten meerdere kanten van de zaak zien.

Ook de spanning wordt erg langzaam opgebouwd. En er is zeker geen sprake van nagelbijtende spanning, wat natuurlijk ook niet altijd nodig is als er veel psychologische aspecten om de hoek komen kijken. Maar zelfs daarin mis je diepgang en heb je het gevoel dat het verhaal niet voldoende samenhang kent en te veel als los zand aan elkaar hangt.

Schrikkeldag is zeker een originele thriller met een leuk bedacht onderwerp. En dat het boek uitgekomen is op 29 februari 2024 is een leuke bijkomstigheid. Het verhaal heeft me niet echt kunnen bekoren. Wel vond ik de plot erg verrassend en onverwachts, wat uiteindelijk een positieve leeservaring betekende. De kleine cliffhangers in het verhaal waren ook interessant, maar niet voldoende om Schrikkeldag tot de topthrillers te rekenen.

Meer recensies zijn te lezen op indeboekenkast.com.

Meer recensies van Hannie