Advertentie

Een nieuw Zweeds schrijversduo met een nieuw pesonage namelijk de vierendertigjarige Zweedse Amerikaan John Adderley. Geboren in Zweden en na de scheiding van zijn ouders met zijn vader verhuist naar New York. In New York heeft hij gewerkt bij de afdeling Moordzaken. Het verhaal begint in Baltimore. John is infiltrant bij een Nigeriaanse drugsbende in opdracht van de FBI. Hij wordt neergeschoten en komt in het ziekenhuis terecht. In het ziekenhuis krijgt hij een brief van zijn moeder in Zweden.

In de brief gaat het over de verdwijning van dochter Emelie van de Bjurwalls. De Bjurwalls zijn eigenaar van de modeketen AckWe. De verdwijning heeft tien jaar geleden plaatsgevonden en het onderzoek is weer heropend. John moet vanwege zijn getuigenis tegen de leider van de bende een andere identiteit aannemen. Vanwege persoonlijke omstandigheden is het zijn behoefte om dit te doen in Karlstad, Zweden. Op deze manier wil hij meedoen met het coldcase team die het onderzoek naar de verdwijning van Emelie gaat uitvoeren.

Dit lukt hem en vervolgens begint het onderzoek. Beetje bij beetje wordt duidelijk hoe de situatie in elkaar zat tien jaar geleden. Tevens wordt duidelijk hoe het leven van John was toen hij nog in Zweden woonde. Ook het leven van de Bjurwalls en hun dochter Emelie krijgt langzaam vorm.

Het onderzoek zelf loopt eigenlijk als een speer en al gauw bereikt John meer dan wat de lokale recherche in tien jaar niet is gelukt. Het onderzoek is boeiend om te volgen en er zitten best wel wat plotwendingen in het verhaal. Daarnaast is het treurig hoe het leven van de Nermans is verlopen de afgelopen tien jaar. Billy Nerman was en is namelijk de hoofdverdachte van de verdwijning.

Het verhaal leest als een trein en er zit genoeg spanning in. De achtergrond van John wordt goed neergezet en het is een goed begin voor een nieuwe reeks met hem in de hoofdrol. Aan het einde is het duidelijk dat er een tweede deel gaat volgen en ook waar deze over gaat. De vraag is alleen waar het gaat afspelen. Hopelijk in Karlstad.

Is er nog kritiek? Die is er zeker. Het onderzoek van John staat in schril contrast met het onderzoek van de lokale recherche. Dit komt wat ongeloofwaardig over. Ook de psychische problemen van John naar aanleiding van de schietpartij aan het einde van zijn infiltratie komen toevallig op beroerde momenten naar voren. Tevens is hij een eigenzinnig type die veel regels aan zijn laars lapt. Maardat kan komen omdat hij feitelijk in de Verenigde Staten is opgegroeid. Het is wel grappig om het verschil tussen de mentaliteit van de Verenigde Staten en Zweden te zien met de kantinedienst als hoogtepunt.

Een veelbelovend begin van een nieuwe serie. Ik kijk uit naar het tweede deel.

Reacties op: Heeft Karlstad zijn eigen rechercheur?

28
Het laatste leven - Peter Nyström Peter Mohlin
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners