Recensie Ik houd van u
Nicole van Nierop debuteerde dit jaar bij uitgeverij Lebowski met haar boek: Ik houd van u. Nicole is bekend om haar werk als actrice zoals in de musical One Flew Over The Cuckoo’s Nest en in de serie New Kids op Comedy Central. Nicole is gaan schrijven omdat ze iets kwijt moest, ze wilde schrijven uit enthousiasme en inspiratie. Ze schreef en uit al haar woorden kwam Ik houd van u.
Een bijzondere voorkant siert haar debuut. Een jong meisjes gezicht met daaromheen een soort pruik van oranje veren, rode lippenstift en veel sproeten. Ten eerste is het boek aangenaam geprijsd voor zeventien vijfennegentig voor een gebonden boek is vrij netjes.
Alice is een jong meisje dat anders is. Ze praat veel met knuffels en is aanhankelijk. Ze neemt ook geen blad voor haar mond en spreekt op jonge leeftijd al duidelijk haar ongenoegen uit jegens klasgenoten en/of ouders. Als de moeder van Alice op elfjarige leeftijd plots weg is, overvalt haar een levenslang gevoel van schuld en leegte. Alice neemt de schuld van het weglopen van haar moeder op zich. Want zij was de laatste het derde kind dat teveel was, zij maakte het dagboek van haar moeder openbaar zij was de onhandelbare, zij was anders. In het gehele boek wordt beschreven hoe Alice blijft verlangen naar haar moeder. Het verdwijnen van haar moeder bepaalt de rest van haar leven. Ze doet de meest bijzondere dingen om haar me ooit te kunnen bereiken. Ze geeft zich over aan God, en zijn Bijbel. Ze beschuldigt haar, homofiele, vader en noemt hem De Liefdeloze. Al deze wendingen in haar leven zorgen voor een climax in de laatste tien bladzijden.
Van Nierop beschikt over een vlotte pen. Misschien iets te vlot. Zeker in het begin wordt er erg veel verteld. Ook is het hier en daar wat onrealistisch. Een meisje in groep acht, begin van de middelbare school, weet echt wel hoe hét moet. Ook het kinderlijke blijft Alice wel heel erg houden, ook op veel latere leeftijd. Maar Van Nierop is ook nog meen een debutante.
Het is een bijzonder verhaal, waar je van moet houden. Het leest vlot en toch vraag je je af waar Nicole soms precies heen wilt. Ik kan het begrijpen als je het boek verschrikkelijk vind en tevens kan ik je volgen als je het geweldig vindt. Het is een boek waarover de meningen zullen verschillen. Wel benadrukt Nicole van Nierop een belangrijk maatschappelijk probleem: Kinderen moeten aandachtig worden opgevoed, zowel door de vader als de moeder.