Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Feminisme on top

08 juli 2015
In haar boek Dochters van Mulan geeft Bettine Vriesekoop een kijkje in de ‘onbekende’ Chinese ‘vrouwenwereld.’ Aan de hand van interviews en literatuuronderzoek neemt ze de lezer mee naar de vrouwen in China van lesbiennes tot prostituees, van stadsmeisjes tot dorpsmeisjes. Van laaggeschoolde vrouwen tot en met hooggestudeerde vrouwen. Van uithuwelijkingen tot en met scheidingen. Zo geeft ze ieder vrouw een stem in haar boek, vanuit een feministisch oogpunt.



Dochters van Mulan 2D HR 186x300 Dochters van Mulan: “Een ode aan Chinese feminisme”

“Vroeger betekende mooi zijn dat je kon worden uitgehuwelijkt. Ook gebeurde het dat jonge meisjes als concubine verkocht werden aan een rijke koopman of zelfs aan de keizer. Vrouwen mochten hun partner nooit zelf keizer Een vrouw was overgeleverd aan het gezag, vaak de jaloerse willekeur, van haar schoonmoeder. Niet dat de gearrangeerde huwelijken per se ongelukkig waren. Liefde kon groeien en soms was er in de huwelijksnacht zelfs sprake van liefde op het eerste gezicht. Mooie dochters uit de langere sociale milieus hadden nog minder geluk: ze werden als schoondochter verkocht aan een andere familie of verhandeld als slavin of prostituee. In sommige dorpen op het platteland bestaan deze praktijken zelfs nu nog.“

Het boek telt zestien hoofdstukken met een epiloog, bibliografie, verantwoording en tot slot een dankwoord. Af en toe bevat een hoofdstuk zwart-witte foto’s van vrouwen. De cover is erg prachtig vormgegeven. Grijze achtergrond witte bloembladeren met takken is te zien. Op de voorgrond een Chinese meisje afgebeeld dat schuin kijkt in een beetje een afwachtende houding. Het meisje vertelt mij een verhaal terwijl ze schuin kijkt. Een verhaal dat voor veel mensen onbekend lijkt te zijn. Ook voor mij. Ik ken eerlijk gezegd China niet goed behalve van de Chinese muur, drakenfeest( Chinees Nieuwjaar) of Manhua( Chinese cartoons). Vooral dat laatste speelt voor mij als cartoonist een belangrijke rol in mijn leven. Door het boek van Vriesekoop ben ik wijzer geworden dat China meer is dan De Manhua. In 271 pagina’s heeft Vriesekoop me weten te betoveren met haar geweldige boek. Ze heeft magie verricht met haar boek. De magie was zo intens dat ik niet meer stoppen met lezen. Ik heb dit boek binnen no-time verslonden. Dit boek is een ware ode aan Chinese feminisme. Iedereen zou dit boekje gelezen moeten hebben. Dit boek krijgt 5 sterren!!!

Reageer op deze recensie