Een eye-opener

22 mrt 2015

“Daar zat ik in mijn eentje in een cel met een bed, een tafel en een tv. Van die stoere jongen was niets over, ik leefde als een eerloze man. Waar waren de mensen die vonden dat ik geen goede broer was omdat ik Suna niet sloeg en geen invloed had op haar? Waar was de familie die vond dat ik Suna onder controle moest houden? Waar was de gemeenschap die zei dat Suna zich niet als een moslimmeisje gedroeg? Wat dachten ze nu, zouden ze blij zijn?,”een passage uit het boek: Het is je zusje!

Het is je zusje vertelt het verhaal van Hassan die zijn 13-jarige zusje Suna dood. Hassan lijkt op het eerste ogenblik een doodgewone jongeman, totdat zijn zusje zich steeds ‘zediger’ begint te kleden en make-up begint te dragen. In het begin heeft Hassan er zelf geen problemen mee totdat de negatieve reacties uit de omgeving komen. Zo maakt iemand Suna uit voor een hoer omdat ze gespot wordt met een ‘man’. Zo worden de ogen van Hassan geopend. Hij is het er eigenlijk wel mee eens. Suna draagt veel make-up en strakke kleding. Ook is hij van mening dat Suna zich langzamerhand tegen haar cultuur begint te verzetten. Hassan voelt zich onder druk gezet door de omgeving. Een afwezige vader en een afstandelijke moeder in huis maakt de situatie er niet beter op. Ondertussen krijgt Hassan de taak van zijn vader om goed op zijn zusje te passen. Dat doet hij maar al te graag. Wat eerst begint bij mondelinge waarschuwingen eindigt in een brute moord.

De boekenmarkt is gevuld met boeken over eerwraak/eremoord. Er zijn weinig boeken die erg goed zijn. Het is je zusje! is een van die boeken! Vanaf de eerste bladzijde word ik meegezogen in dit aangrijpend boek. Altuntas heeft zijn boek zo opgebouwd dat je het gevoel hebt dat je een film bekijkt. Dit boek kun je echt niet meer weg leggen als je er eenmaal aan begint. Ondertussen vroeg ik me af waarom deed hij dat toch? Wat bezielde hem om zijn bloedeigen zusje te vermoorden? Deze vragen worden beantwoord door Altuntas in het boek. Anderzijds laat hij ook zien dat de dader spijt heeft van zijn daad, maar voor spijtbetuigingen is het veel te laat. Bijzonder sterk in het boek vond ik dat de auteur een verschil tussen de ik-cultuur en ik-cultuur liet zien. Hij liet de lezer begrijpen hoe de cultuur in elkaar steekt. Iets wat in veel boeken tegenwoordig ontbreekt. Dit boek een ware eye-opener over de rites van een verborgen cultuur. Aan het einde van zijn boek geeft hij ook nog tips hoe je eerwraak kunt voorkomen. Zeer zeker geschikt als lesmateriaal!

Meer recensies van