leuk en toegankelijk geschreven
Een boek van Ap Dijksterhuis: Denken met
gevoel luidt de ondertitel.
Niet voor niets doet de auteur er bijna 40 pagina’s over om te duiden waar het niet over gaat, nl. het bewustzijn. Maar om het onbewuste te beschrijven ontkom je er niet aan om te vertellen wat jij onder bewustzijn verstaat. Dijksterhuis schroomt niet om Descartes ”ik denk dus ik besta” keihard onderuit te schoffelen: de rol van het bewuste denken is lang niet zo groot.
Hij hanteert de term “het moderne onbewuste” en citeert Wilhelm Wundt: Het onbewuste doet al het werk, ons bewustzijn ziet alleen af en toe het resultaat van alle onbewuste arbeid.
Het boek geeft op een creatieve manier een antwoord op een aantal uiteenlopende en prikkelende vragen, zoals:
Waarom vinden we een liedje dat al weken op nummer 1 in de hitlijsten staat meestal leuker dan een liedje dat we voor het eerst horen?
Waarom vindt u suhi lekkerder dan pizza?
Wat was de werkelijke reden dat u bij de laatste verkiezingen op GroenLinks stemde?
Waarom helpt bewust nadenken helmaal niet altijd bij het nemen van beslissingen?
Waarom was Mozart een genie?
Waarom praten we na een vakantie in schotland een klein beetje met een schots accent?
Het boek is erg toegankelijk en leuk geschreven en geeft inzicht in de werking van ons gedrag.
Waarom vindt u suhi lekkerder dan pizza?
Waarom was Mozart een genie?