Reize door het Aapenland

Reize door het Aapenland geschreven door J.A. Schasz is een imaginair reisverhaal over een man die terechtkomt in het Aapenland. Nadat hij zijn dienstmaagd, vrouw, paard en hond ziet verdrinken en niet helpt moet hij vluchten, omdat de mensen om hem heen het niet vinden kunnen. Uiteindelijk komt hij terecht in het Aapenland. De apen kijken op tegen de hoofdpersoon omdat hij een mens is, zij willen namelijk ook mens worden. De apen denken dat door het afhakken van hun staart ze een mens worden en zo volgen er erg veel discussies tussen de groep apen die de staart wilt afhakken en de groep apen die dat niet wilt. Uiteindelijk snijden bijna alle apen hun staart af en gaan er erg veel dood. Deze gebeurtenis blijkt allemaal een droom te zijn en de hoofdpersoon wordt wakker en hij komt erachter dat niks ervan echt was. Dit verhaal is een satire over de maatschappij. Het gaat erover hoe iedereen eigenlijk heel snel de grote groep volgt zonder zelf na te denken. Ik vond het boek niet heel leuk, maar wel interessant. Ik vind de vergelijking die de schrijver tussen mensen en apen heeft gemaakt heel goed passen en de schrijfstijl ook wel prima. Het taalgebruik is best wel ouderwets, maar het boek komt ook uit 1780. Ik raad het boek niet echt aan, tenzij je een oud boek moet/wilt lezen, dan is het denk ik wel een goede.

Meer recensies van Hebban in de Klas