Advertentie

Pierre Lemaitre komt nogal eens met zeer originele plots en onderwerpen uit de hoek en dat kan je van deze Tot ziens daarboven ook zeggen. Het is een roman maar toch zijn er enkele spannende momenten te beleven tijdens het lezen.
De meeste oorlogsboeken gaan over de Tweede Wereldoorlog maar hier dus de Eerste, en deze is toch van een heel andere orde. Lemaitre schetst voornamelijk het leven erna, maar hij begint met de strijd vlak voor de wapenstilstand. Zoals de auteur dit beschrijft, lijkt het wel alsof je er middenin zit en ook het leven na 11 november 1918 weet hij heel erg goed te treffen.
En dan is er daar het verhaal, het verhaal van de twee soldaten die de gruwelen overleefd hebben maar er beiden door getekend zijn, hoe kan het ook anders. Lemaitre heeft er een buitengewoon verhaal van gemaakt, enerzijds tragisch maar anderzijds is het toch het vrolijke, als je dit al zo kan zeggen, dat primeert. De personages zijn exuberant te noemen en dit maakt het tot een levendig en geanimeerd verhaal. De auteur heeft ook nog eens een humoristische wijze van dingen te verwoorden.
Het is nogal een dik boek en het moet ook gezegd dat er af en toe toch wel wat herhaling ingeslopen is. Maar dan is er daar altijd wel weer een mooie plotwending om dit recht te trekken.
Tot ziens daarboven is een aangrijpend boek en je krijgt een beeld van wat deze oorlog betekende en teweegbracht. Origineel, grappig en zelfs wat spannend. Pierre Lemaitre heeft weer een dikke pluim verdiend, hij is waarlijk een rasverteller.

Reacties op: Levendig en buitengewoon verhaal

193
Tot ziens daarboven - Pierre Lemaitre
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker