Pierre Lemaitre

Artikelen 4 Spots 9 Topics 1 beschrijving bewerken

Pierre Lemaitre (Parijs, 1956) is een Franse scenarioschrijver voor film en televisie en heeft zich inmiddels bewezen als een van de beste Franse auteurs van romans, misdaadromans en thrillers. Voor die tijd was hij werkzaam als docent literatuurwetenschappen. 

Zijn thrillerdebuut Irène  (Travail soigné, 2006) sloeg in als een bom en won de Prix du Festival de Cognac. Het was het eerste deel van de uiterst succesvolle misdaadtrilogie rond de Parijse commissaris Camille Verhoeven, een recalcitrante maar gevoelige inspecteur van slechts 1,45 meter hoog. Daarna volgden in de serie: Alex  (Alex, 2011) en Camille  (Sacrifices, 2012). Lemaitre voegde aan de Verhoeven-trilogie nog een novelle van 185 pagina's toe:  Rosy  (Rosy en John, 2013), die eigenlijk een herbewerking was van het boekwerkje Les grands moyens  uit 2011. De Camille-boeken zijn rasechte thrillers, waarbij Lemaitre niet schuwt om gevoel en emotie te combineren met gruwelijk geweld. Alex  werd  bekroond met de prestigieuze CWA International Dagger Award van de Britse Crime Writers' Association. In 2015 werd Camille  (deel drie in de serie) met deze prijs beloond. In hetzelfde jaar werd Irène (deel één in de serie) door de VN Detective- en Thrillergids genomineerd voor de VN-Thriller van het Jaar 2015. De bekroning en nominatie waren pas in 2015 mogelijk omdat diverse buitenlandse uitgevers de Verhoeven-reeks niet chronologisch uitbrachtten.

Tussendoor schreef Lemaitre de spannende romans Bruidsjurk  (Robe de marié, 2009) en Rollenspel  (Cadres noirs, 2010). Het laatstgenoemde boek baseerde Lemaitre op een waargebeurde en aanstootgevende gijzeling bij de France Télévisions in 2005, toen de directie dit middel inzette om haar topmanagers op hun loyaliteit en stressbestendigheid te testen.

Met zijn zevende boek Tot ziens daarboven  (Au revoir là-haut, 2013) schreef Lemaitre zijn belangrijkste werk tot dan toe en bewees hij meer te zijn dan alleen een uiterst succesvol misdaadauteur. In deze indrukwekkende en aangrijpende roman beschrijft hij de gevolgen van de Grote Oorlog (Eerste Wereldoorlog) voor twee jonge soldaten, en hoe Frankrijk de doden herdacht maar de overlevende soldaten leek te vergeten. Lemaitre won hiermee de Prix Goncourt 2013. De Nederlandse vertaling van de roman werd door het Institut Français bekroond met de Prix Tulipe 2014.

Laatste bewerking door Aimee (Hebban Crew) op 03/11/2020
Auteursfoto: Roberto Frankenberg via Xander uitgevers
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Door lezers

Thriller Café / Een autonome meet-and-greet
27 maart 2022 77 reacties
Thriller Café / Camille Verhoeven - Pierre Lemaitre
13 maart 2022 61 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken