Realistische historische thriller

Heleen van der Velde Heleen van der Velde
20 mrt 2022

Via Thrillzone leesclub mocht ik De duivel van Berlijn lezen. Ik was al fan na het lezen van De engel van Munchen. In De duivel van Berlijn staat de Rijksdagbrand als historische gebeurtenis centraal, zoals ook te zien is op de prachtige cover Hitler probeert aan de macht te komen en bekende namen, naast aansprekende personages proberen keuzes te maken om Hitler te steunen of de dreiging af te wenden. Sauer wordt benaderd omdat zijn ex-vriendin Rosa vermist wordt. Hij reist af naar Berlijn om haar te zoeken. Ze blijkt voor het verzet te werken en Sauer probeert haar met hulp van vrienden en politie te vinden. Als een vermoorde, jonge vrouw wordt gevonden wordt de zorg om Rosa alleen maar groter. Sauer wordt geconfronteerd met intriges en een complot en weet niet meer wie hij vertrouwen kan. Vanaf de eerste pagina is de dreiging voelbaar. Als lezer wordt je meegezogen in de zoektocht, in vele gebeurtenissen en het verhaal is verrassend en onvoorspelbaar. Met een actieve schrijfstijl krijg je als lezer het idee dat je alles a.h.w. in het heden meebeleeft. Het verhaal lijkt zich traag te ontvouwen, maar dit doet geen afbreuk aan het leesplezier omdat er veel gebeurt en veel personen in voorkomen. Vooral wantrouwen en dreiging staat centraal omdat ook degene die aan de goede kant lijkt te staan contacten heeft met intimi van Hitler zodanig dat Sauer (en jij als lezer) niet meer weet wie hij vertrouwen kan. Pas toen ik het boek uithad ben ik gaan zoeken om te vergelijken met historische feiten. Het leesplezier voor mij was groter dat ik er nog weinig vanaf wist omdat dit de ontknoping des te verrassender maakt. Dit dikke boek smaakt naar (nog) meer en ik hoop de personages in een volgend deel weer tegen te komen.

Meer recensies van Heleen van der Velde