Prachtige en veelzijdige thriller
Wat een prachtig en veelzijdig boek. Met schilderachtige, literaire pennenstreken heeft de schrijver een boeiend liefdesverhaal in een sterke thriller verweven. Het verhaal begint in 1975 en loopt tot 2001 waarbij je de tijdsgeest ziet veranderen, maatschappelijke gebeurtenissen meekrijgt, maar waarbij je vooral ziet hoe de personages zich in relatie tot elkaar ontwikkelen. Het grote mysterie komt bij het eerste hoofdstuk al binnen. De woordkeuzes en zinsbouw werken, naast de tijdssprongen, mee aan een sterke opbouw.
Het grote mysterie gaat over de verdwijning van jonge vrouwen. De hoofdpersoon Patch weet iemand te redden maar wordt zelf slachtoffer. Zijn goede vriendin Saint zet alles op alles om hem te vinden met gevaar voor eigen leven. De zoektocht naar de verdwenen vrouwen staat centraal met daarbij de vraag wie toch de mysterieuze Grace is. Elke andere uitleg over het verhaal zou iets van het plot weergeven en daarmee invloed hebben op het leesplezier. Het is juist zo heerlijk om zelf met het omslaan van elke bladzijde te ontdekken hoe dit verhaal zich ontvouwt.
De kleuren van het donker vind ik een ijzersterke titel. Het donker van gevangenschap leidt in de dit verhaal tot de meest kleurrijke beelden, welke de schrijver prachtig tot leven brengt. Personages worden goed neergezet en hun ontwikkeling is boeiend om te lezen, temeer omdat de schrijver steeds kleine stukjes prijsgeeft over hun binnenwereld, buitenkant en in relatie met anderen en je deze in verschillende periodes volgt. Ik vind dit een geweldig en veelzijdig boek en sterke thriller en snap wel dat dit de meest geprezen thriller van het jaar genoemd wordt.