Een waarschuwing en hoopvol tegengeluid
Een sciencefiction achtige roman waarin je schrikbeeld tot leven komt. Europa wordt omschreven als een democratie die nu als dictatuur functioneert. Buitenlanders en mensen met kleur, evenals mensen die niet heteroseksueel zijn worden vermoord of gedeporteerd. Sophie, een journaliste die zich openlijk verzet heeft tegen de Grote verandering, trekt zich terug in een afgelegen huisje. Daar richt ze zich op haar moestuin, op de natuur, op het overleven, alleen. De gemeenschap is vijandig en weet dat ze de halfzus is van de heerser, haar broertje Alain. Stukken over hun jeugd, hoe ze geworden zijn wie ze nu zijn, hoe zij de zorg voor haar broertje had, wisselen zich af met het heden. Het verzet wil geheime informatie en zet haar onder druk. Haar dilemma, verzet en verraad of het afgelegen leven, wordt ingehaald door de actualiteit. Met prachtig taalgebruik weet Nelleke Noordervliet actuele ontwikkelingen door te voeren in een toekomst die tegelijk herkenbaar is en een schrikbeeld omhelst. Menselijk wantrouwen, ondergrondse bewegingen in de maatschappij, psychologische ontwikkelingen, alles is geloofwaardig beschreven, zodanig dat je bang raakt voor de toekomst van het politieke Europa. Tegelijkertijd is het ook geruststellend omdat mensen in beweging komen. Naast het schrikbeeld biedt dit boek ook hoop voor de toekomst.
Ik heb genoten van de diepgang, de koppeling van het actuele heden naar het toekomstbeeld in dit boek, de prachtige zinnen en zinspelingen. Met Het bewind van de gelukkigen weet Noordervliet een schrikbeeld neer te zetten waarbij ook hoop te ontdekken is. Een waarschuwing en tegelijkertijd een hoopvol tegengeluid.