Prachtige roman, aanrader!
Prachtige roman, echt een aanrader! Ik betrapte me erop dat ik steeds langzamer ging lezen om langer te kunnen genieten. Het is een trilogie van drie dunnere boekjes elk opgedeeld in drie delen. Al lezende moest ik denken aan de boeken De acht bergen en Daar waar de rivierkreeften zingen. Ik heb genoten van de prachtige natuurbeschrijvingen, van de manier waarop de worsteling van de personages en de tijdsgeest zijn neergezet met een enorm goede schrijfstijl. De opbouw is goed en de dunnen delen zijn ook los te lezen. Persoonlijk ben ik blij dat ik de uitgave in trilogie-vorm las omdat ik zo de volledige ontwikkeling van de hoofdpersoon kon volgen aangezien deze voortbouwt op haar eerdere ervaringen.
Jole is de oudste dochter van een tabaksboer in een hooggelegen bergachtige grensstreek tussen Italië en Oostenrijk. Het gezin wordt streng gecontroleerd door de regering en ze ervaren ondanks hun harde werken veel armoede. Haar vader probeert daarom tabak te smokkelen. Als Jole vijftien is neemt hij haar mee op zijn gevaarlijke jaarlijkse tocht. Als haar vader een paar jaar later niet terugkeert gaat Jole op pad om haar familie van de armoede te redden. Jole, als vrouw alleen, wordt geconfronteerd met tegenslag en haar tocht is met momenten echt spannend. Een aantal jaren later volgen we Jole die wederom haar vaders geweer en haar paard oppakt vanuit zorg voor haar familie.
Jole is een jonge vrouw die haar wortels heeft in de bergen van Italië. Dat is haar vaderland. De armoede en mooie beloftes over een ander land zorgen ervoor dat haar vaderland verandert en leegloopt. Als oudste en omdat haar vader haar ingewijd heeft in de smokkelroute vind ik dat ze zich als zeer geëmancipeerde vrouw gedraagt, zeker voor die tijd. Mooi om te lezen hoe ze terugdenkt aan de levenslessen die ze van haar ouders leert, hoe ze oog heeft voor de geur en kleur om haar heen, terwijl ze als vrouw alleen worstelt met ontberingen en moeilijke keuzes moet maken voor het voortbestaan van haar familie. Waar is ze veilig, waar is haar thuis en wie is ze tegen de tijd dat ze haar vaderland heeft gevonden?
Een prachtige roman, echt 475 pagina’s lang genieten.
Gelezen via De Club van Echte Lezers.