Als je veilige wereld bedreigd wordt...
Ik heb dit boek gelezen vanuit mijn interesse in historische gebeurtenissen en omdat ik geïnteresseerd ben in hoe dit voor kinderen/jongeren aanspreekbaar wordt gebracht. Het boek Spanning in de lucht (Engelse titel: The week at World’s End) gaat over het leven van twee vrienden Ray en Stevie tijdens de oorlogsdreiging door de Cubacrisis in Londen. De schrijfster weet dit gegeven erg goed te verwerken waarmee vooral de machteloosheid van kinderen inzichtelijk wordt. Daarnaast weet de schrijfster kinderen ook een stem te geven. Als de dreiging toeneemt en volwassenen besluiten voor de kinderen nemen, ontstaat er bij hen een gedrevenheid die ze helpt om hun stem op een mooie manier te laten horen. Dat deel is erg goed weergegeven.
Ray en Stevie merken de invloed van de dreiging vooral via volwassenen, de nieuwberichten op de radio, tv en vanuit de krant. Daarmee is ook de tijdsgeest goed neergezet. Bij Ray thuis wordt de dreiging meer voelbaar doordat zijn vader vanuit zijn werk op het vliegveld informatie had, die andere gezinnen niet hadden. Wat ik mooi vind aan de opbouw is dat deze gezinnen en kinderen al veel hebben meegemaakt, dat verlies, ziekte, vriendschap, positie in de klas hun echte leven zijn, dat de kinderen daarin laveren en zich staande proberen te houden, terwijl ze vasthouden aan hun vriendschap en dat de oorlogsdreiging van buitenaf al deze levens binnen sijpelt, ze beïnvloedt maar toch niet de boventoon weet te voeren. Daar hielp ook het verhaal rondom Anna bij, die in het schuurtje bij Stevie verschijnt en geholpen wordt door Stevie en Ray. Het blijft lang geheimzinnig wat er met haar aan de hand is.
Samenvattend is Spanning in de lucht een aanrader voor iedereen vanaf 11 jaar waarbij de onmacht bij kinderen/jongeren door de historische dreiging goed wordt omschreven en zij uiteindelijk hun stem laten horen.