Een stille steun, voor ons, wanneer het even schuurt!

Helgalovesreading1 Helgalovesreading1
24 mrt 2026

Een burn-out uitleggen aan je kind of jongvolwassen zoon of dochter is niet eenvoudig. Dat merk ik elke dag opnieuw. Mijn zoon is 20 en soms lijkt hij het helemaal te begrijpen. Op andere momenten is dat begrip weer ver weg, gewoon omdat een burn-out van buitenaf zo onvoorspelbaar en tegenstrijdig lijkt.

Dit boek helpt om net die wisselvaligheid bespreekbaar te maken. Met verhalen op maat van verschillende leeftijden, van jonge kinderen tot jongeren, wordt op een rustige en herkenbare manier uitgelegd waarom iemand de ene dag meer kan dan de andere. Zonder zware termen, maar met veel menselijkheid.

Wat ik bijzonder waardeer, is dat het boek geen pasklare antwoorden geeft, maar uitnodigt tot gesprek.
De doe-vragen maken het makkelijker om samen te praten over energie, grenzen en verwachtingen. Ook wanneer het begrip even wegzakt, biedt het boek opnieuw aanknopingspunten om het gesprek terug open te leggen.

Voor ons werd en is dit boek geen éénmalige uitleg, maar iets waar je naar kan teruggrijpen.
Telkens opnieuw, wanneer het nodig is.

Dit is een warm en toegankelijk boek dat helpt om burn-out bespreekbaar te maken in het gezin. Niet om alles uit te leggen of op te lossen, maar om elkaar onderweg wat beter te begrijpen - en dat maakt al een groot verschil.

Hoe leg je uit aan je (klein)kind dat je uitgeput bent en moe, de ene dag niets kunt en thuisblijft en de andere dag mee kan gaan bij een gezinsactiviteit?
Heb je nog nooit duidelijk kunnen uitleggen aan je (klein)kind wat een burn-out nu echt is?

Meer recensies van Helgalovesreading1