Parfum als vloeibaar gedicht

Hemelse boeken Hemelse boeken
11 mrt 2021

Als dit boek een film zou zijn, dan was het Arthouse film. Het is geen makkelijk leesbaar verhaal, maar de zinnen vragen om even stil te staan en erover na te denken. Het is zeker een rijk verhaal, dat zich op diverse plaatsen afspeelt.
Hoofdpersoon Elena komt uit een familie waar parfum een belangrijke rol speelt. Ook zij maakt parfums, maar op een dag is ze haar talent om de geuren tot een uniek product te combineren kwijt. Dan vraagt haar moeder of ze meegaat op reis. Moeder en dochter zijn in een moeizame dans om elkaar heen verwikkeld. Maar door deze reis langs het verleden van Susanna, begint Elena haar te begrijpen en leert ze ook zichzelf beter kennen. En dan blijkt ze niet zo anders dan haar moeder. Generaties van vrouwen die zowel positieve als negatieve eigenschappen doorgeven. Beslissingen die beter niet genomen hadden kunnen worden. Keuzes met vergaande consequenties. De manier waarop parfum hun leven bepaald is heel bijzonder. Elk hoofdstuk begint met de omschrijvingen van een bloem waaraan menselijke eigenschappen worden gekoppeld. Ontzettend knap bedacht. Maar helemaal lyrisch ben ik over hoe de schrijfster woorden geeft aan de geur van een parfum: ‘Het was een geurexplosie van een zonnige ochtend, kindergezang, rennen door de weilanden en blijdschap, gevolgd door een innige omhelzing; vastberadenheid die veranderde in kracht en rust.’ Het zal nooit meer volstaan om te zeggen dat een parfum zoet of fris ruikt. Dit maakt het boek tot een aanrader. Parfum als een vloeibaar gedicht. Ook interessant hoe verschillend andere landen met parfum omgaan. Maar ook als je niets met parfum hebt is dit een mooi boek om te lezen. Het gaat er ook over hoe Elena haar bestemming vindt.

Meer recensies van Hemelse boeken