Fantastische serie rondom Pekkala

Henri Henri
20 mrt 2022

Helaas is het derde deel rondom inspecteur Pekkala niet vertaald in het Nederlands. Dit noopte mij het vervolg van de geschiedenis van the Emerald Eye, de voorheen persoonlijke detective van de Tsaar, maar nu van Stalin na twee delen nu in het Engels te vervolgen.

Wat een prachtige serie heeft Eastland gecreëerd. Pekkala krijgt de opdracht van Stalin om te infiltreren in een strafkamp in Siberië. Hij moet een daar gepleegde moord onderzoeken. Deze moord legt diepe historische wortels en meer bloot.
Uiteraard is het daar geen pretje, en het wordt allemaal nog veel erger. Uiteindelijk gaat het om het traceren van het nog niet teruggevonden goud van de inmiddels vermoorde tsaar. Spannend! En niet alleen vermakelijk, maar ook nog eens zeer leerzaam.

Eastland geeft aan het einde van het boek een uitleg van wat er nu precies allemaal gebeurde. Veel gebeurtenissen hebben namelijk echt plaatsgevonden vlak na de Russische revolutie. En dat goud van de Tsaar, dat is geen verzinsel. En eigenlijk vele andere zaken ook niet.

Kortom, zoek je een spannende serie rondom een bijzondere detective en lees je ook Engels, waag je dan aan de verhalen rondom Pekkala (ik geloof zeven delen inmiddels, waarvan de eerste twee vertaald zijn in het Nederlands).

Ik waardeer het met vijf sterren.

Meer recensies van Henri