Onderhoudende serie
Zo rond 2011/2012 verscheen het eerste deel uit de serie rondom inspecteur Pekkala van Sam Eastland.
Een serie die na twee delen niet meer in het Nederlands werd vertaald, maar desondanks op mijn aandacht kon blijven rekenen. Onlangs heb ik deel 3 en nu dan deel 4 gelezen. Inmiddels heeft Eastland al enkele jaren de serie beëindigd, toch wachten mij nog enkele delen die ik hoop in de nabije toekomst te lezen.
Het speelt zich grofweg af in de periode 1917-1945 in Rusland. Pekkala, de vertrouweling van de Tsaar is toch door Stalin in dienst genomen. Heikele, geheime operaties vallen de zwijgzame, rijzige en toch sympathieke inspecteur ten deel samen met zijn trouwe assistent Kirov.
Of het de Goelag is of het belegerde Leningrad, de moord op de familie van Tsaar Nicolas, Pekkala komt er allemaal langs en ik smul er van. De een zal zeggen: niet feitelijk, en mogelijk zelfs gehuld in clichés. Ik vind het goed leesbaar, een spannend verhaal, en een goed plot met een sympathieke hoofdpersoon en ik steek er toch iets van op. Alleen al, omdat ik tijdens het lezen steeds de werkelijke feiten ga opzoeken. Want, Eastland mengt feiten met fictie.
Op naar deel 4.