Epische kortverhalen
'The Witcher: De Laatste Wens' is het eerste boek in de Witcher-reeks van de Poolse fantasy-auteur Andrzej Sapkowski. Het verhaal bestaat uit zeven kortverhalen, die samengebonden worden door middel van een kaderverhaal. De bundel vertelt de avonturen van de hekser Geralt van Rivia. Nadat hij gewond is geraakt tijdens een gevecht, verblijft Geralt in een tempel om te genezen. Daar heeft hij flashbacks over avonturen die hij recentelijk heeft meegemaakt. Zo lezen we hoe hij het moet opnemen tegen een moordlustige striga, een verliefde Bruxa-vampier, een hebberige duivel en nog vele andere.
Wie de Netflix-reeks heeft gezien, zal ongetwijfeld ook heel wat kortverhalen herkennen. Het eerste seizoen heeft zich dan ook voor een groot deel op dit boek gebaseerd. Ik vond de verhalen op zich leuk en spannend om te lezen. In het begin had ik wel wat moeite om erin te komen, omwille van de losse samenhang. Maar doordat ik sommige figuren al kende uit de Netflix-reeks, was het boek iets makkelijker te volgen. Ik kan me wel voorstellen dat mensen die de tv-reeks nog nooit hebben gezien het hier moeilijker mee hebben.
'De Laatste Wens' is een eerste inkijk in het weelderige universum van de Witcher, bewoond door mythologische wezens en sprookjesfiguren. Wat dat laatste betreft, vond ik het ook wel leuk dat heel wat verhalen hun oorsprong lijken te hebben in bekende sprookjes, of er op zijn minst naar verwijzen (zij het met een bepaalde twist). Als folklore en sprookjesfanaat kan ik dat beslist appreciƫren. Benieuwd naar de volgende delen!