Een zwerm vogels vliegt langs. Hun metalig geklapwiek bevrijdt haar uit de benarde bubbel.
Een mooie kaft maar misleidend.
Titel past bij het verhaal maar er is echter meer.
Bijna een historischt thriller die begint op 23/6/1834 en eindigt op 1/9/1834. De periode dat Belgie net onafhankelijk is geworden na een revolutie.
De 400 bladzijden die het boek tellen zijn mooi verdeelt over vier delen. Elk +/- 100 bladzijden.
Na deel twee weten we waar Clara , zuster van Lucia, is en wie het beest is.
Hoe gaan we deel 3 en 4 vullen. Juist. Het verlossen van Clara en de maskers vallen af.
Het verhaal komt zeer traag opgang.
We krijgen wel een mooi beeld van de samenleving in Madrid tijdens die periode waar een cholera-epidemie de plak zwaait en veel doden eist.
Historische info:
De Carlisten voeren ook een strijd.(een traditionalistische beweging die zijn wortelen in de Pragmatische Sanctie van Ferdinand VII. Zijn broer Carlos zou hem niet kunnen opvolgen maar wel een dochter van Ferdinand die geen zoon had)
We gaan zelfs nog verder inde geschiedenis met de Salische wet.(gaat vooral over erfrecht die zegt dat vrouwen geen grond kunnen erven, ook niet als er mannelijke erfgenamen zijn)
De Carbonari: geheime revolutionaire groepering geinspireerd op de Vrijmetselarij. Nederlands = koolbranders dat dan weer het woord moker verklaart dat tocht belangrijk is in het verhaal.
Het vraagt wel wat opzoekwerk maar dat maakt het verhaal wel volledig en dan gaat men het ook beter begrijpen.
Door deze historische verweving is het thriller gehalte wel wat op de achtergrond geraakt.
Besluit: ik had er echter meer van verwacht.