Boeiend en nog steeds actueel verhaal
Om te beginnen, prachtige voorflap en titel. Ik wist niet naar wat de titel verwees en nu de betekenis en de link naar het verhaal werd uitgelegd is dat wel een hele goede keuze geweest.
Het hoofdverhaal kan gezien worden als over een man die op een trein vertelt aan een medereiziger waarom hij zijn vrouw heeft vermoord. Maar voor mij was het vooral zijn verhaal over liefde, lust, jaloezie, gezinnen, het leven.... en dat meer dan honderddertig jaar later, misschien anders verpakt, nog steeds redelijk gelijk lijkt aan hoe het nu in onze maatschappij is. Er zijn natuurlijk dingen veranderd, vooruitgang en ook achteruitgang is er geweest in al die jaren. Maar als je alle laagjes wegneemt, blijft veel ervan nog steeds herkenbaar.
De manier waarop Tolstoj hierover schrijft is boeiend, fascinerend... Tolstoj's schrijfwijze en levendige manier van vertellen zorgt ervoor dat je honderddertig pagina's lang aan de lippen hangt van een man die nonstop zijn verhaal verteld! De twee andere, kortere verhalen in dit boek (Dagboek van een krankzinnige en Heer en knecht) zijn op dezelfde manier beschreven en ook hier, enorm boeiend.