‘De zeven manen van Maali Almeida’

Inge 09 oktober 2023
Het is een bijzondere roman: ‘De zeven manen van Maali Almeida’. Dit boek heeft in 2022 de Bookerprize gewonnen. Het is een magisch realistisch verhaal. Dit houdt in dat het zich afspeelt in een wereld die we kennen, maar dan met een flinke hoeveelheid fantastische elementen.

De hoofdpersoon is een fotograaf. Hij wordt vermoord en in een meer gegooid. Hierna belandt hij tussen hemel en aarde. Hij heeft zeven manen de tijd om uit te zoeken wie hem heeft vermoord. Daarnaast wil hij foto’s die hij heeft gemaakt en die politiek de boel flink kunnen doen opschudden, openbaar maken. Het boek begon heel krachtig en goed. De scène dat hij uit zijn lichaam is getreden omdat hij is vermoord, is heel treffend. Daarna lees je over zijn familie die gaat achterhalen waar hij is en vervolgens over twee politieagenten die heel corrupt zijn, zich laten omkopen en daarna een poging doen om Maali te vinden. Hierna zwakt het verhaal echter snel af. Het gaat steeds minder om de werkelijkheid zoals wij die kennen en steeds meer over de wereld ertussenin. Dit haalt de vaart uit het verhaal en het gaat meer lijken op een ideeënroman. Een bepaald concept wordt uitgelicht en uitgediept. In dit geval staan ongelijkheid en rechtvaardigheid centraal maar ook worden ideeën over wat er gebeurt na je dood aangestipt. Ik vind het hierdoor niet het beste boek dat ik heb gelezen.

Meer recensies van Inge