Een heerlijk, cosy verhaal vol mysteries in de Schotse hooglanden.
Wat was dit weer een geweldig boek van Jenny Colgan!! Ik heb enorm genoten van dit heerlijke boek dat zich afspeelt op een kasteel in de Schotse hooglanden. Ik was al betoverd toen Mirren in een speciaal treinstel ingericht als een gezellige bibliotheek mocht reizen. Jenny weet me altijd weer helemaal in te pakken met dit soort heerlijke, unieke en verrassende details in haar boeken. Ik zat meteen in dit fijne verhaal dat zoals in alle boeken van Jenny Colgan die speciale, cosy sfeer met zich meebrengt waardoor je niet kunt stoppen met lezen.
"Het gravel was netjes aangeharkt en vanaf hier was het bijna mogelijk om je het kasteel voor te stellen zoals het ooit moest zijn geweest, vol tuinmannen en knechten; het geratel van koetsen over de lange oprijlaan en grote toorsten die de weg belichtten". Nu is het niet meer in die staat maar een raadselachtig briefje van de oude laird kan het kasteel redden, tenminste als ze op tijd vinden wat hij verstopt heeft...
De beeldende en gedetailleerde schrijfstijl van Jenny zorgt ervoor dat je het idee hebt zelf op zoek te zijn naar dit speciale boek dat het kasteel kan redden.
"Mirren Sutherland rolde bij toeval in een carrière als speurder naar antieke boeken, nadat ze op zolder bij haar oudtante een onschatbaar exemplaar had gevonden. Nu, vlak voor kerst, wordt ze ingehuurd door Jamie McPherson – de verrassend knappe laird van een Highland-clan, wiens voorouderlijk bezit een vervallen kasteel omvat. Volgens de familiegeschiedenis zou de collectie van de McPhersons een zeldzaam boek bevatten dat zo waardevol is dat het het hele landgoed zou kunnen redden – als ze tenminste wisten waar het was. Jamie rekent op Mirren om deze schat op te sporen, die volgens hem ergens in het kasteel verborgen ligt.
Maar onderweg naar de Hooglanden stuit Mirren op haar rivaal Theo Palliser, eveneens een speurder naar waardevolle boeken, en ze weet meteen dat het geen toeval is.
Nog voor Mirren en Theo goed en wel zijn aangekomen, bedekt een dikke laag sneeuw de Hooglanden en zijn ze van de buitenwereld afgesloten. Mirren weet dat Jamies grootvader – de vorige laird – een fervent verzamelaar en liefhebber van speurtochten was. Nu moeten ze zijn aanwijzingen ontcijferen, de geheimen van het huis ontdekken en in een race tegen de klok bondjes smeden – en weer breken."
Uiteraard zit er ook weer romantiek in dit boek, de rivaal van Mirren (waar ze toch ooit van dacht dat ze meer dan vrienden waren) heeft veel kennis van antieke boeken en is ook gevraagd om te helpen en hij is nog even irritant als altijd! Maar dan is er ook nog de knappe laird Jamie...hij laat haar zeker niet onberoerd.
De zoektocht is zo leuk en neemt ons mee door het hele kasteel en de omgeving, door geheime deuren en gangen, door het besneeuwde landschap en de schattige cottages die bij het landgoed horen. Ook kenmerkend voor de boeken van Jenny Colgan is de humor die ze in erin verwerkt, ook dit boek toverde weer regelmatig een lach op mijn gezicht. Je voelt ook echt de magie van deze prachtige plek, de rust, de natuur, de sneeuw. Heerlijk wegdromen met dit geweldige verhaal vol kleurrijke personages.
Ik heb echt enorm genoten van dit boek en zou zo naar de Schotse hooglanden willen verhuizen, naar dit kasteel vol boeken. Het blijft spannend tot het eind, zullen ze het mysterie kunnen oplossen en vinden wat de oude Laird verborgen heeft en zal het echt het kasteel kunnen redden? Ze stuiten ook nog op een langbewaard familiegeheim....
Een echte aanrader!
Een echte aanrader!