“Gevangen in dilemma’s” is inmiddels de derde roman van Norman Jansen.
Na “De stilte van het water” en “Een gemakkelijke prooi”, waarin hij al op indrukwekkende wijze schreef over beladen thema’s als “mensenhandel en mensensmokkel”, heeft de auteur zichzelf in deze nieuwe roman werkelijk overtroffen.
Zonder in herhaling te vervallen, weet hij de lezer opnieuw te raken met zijn fijngevoelige beschrijving van de levens van vier jonge mensen, die op zoek naar een betere toekomst, gedwongen worden om keuzes te maken en hierdoor ongewild betrokken raken bij criminele activiteiten. Keuzes en dilemma’s die door bloedverwantschap een extra dimensie krijgen en gevolgen zullen hebben voor alle betrokkenen en hun families.
Vanaf de eerste bladzijde weet dit boek te boeien en wordt de lezer op subtiele wijze betrokken in het verhaal over de jonge hoofdpersonen en de dilemma’s waar zij voor komen te staan, zodat je je regelmatig afvraagt: “wat zou ik hebben gedaan in deze situatie?”

Over de roman:
“Ze gaan voor elkaar door het vuur, gemeenschappelijk bloed vloeit immers door hun aderen. Vanuit hun erbarmelijke en uitzichtloze situatie in Venezuela, proberen Rafaely en Sharina een beter bestaan op te bouwen op het nabijgelegen Curacao. Met gevaar voor eigen leven wagen zij – op illegale wijze- de overtocht naar het tropische eiland, in de hoop hun achtergebleven familieleden te kunnen voorzien van voldoende financiële middelen om in Venezuela te overleven.
Tegelijkertijd vertrekt aan de andere kant van de wereld een Nederlandse jongen, vol goede moed naar het onbekende avontuur. Hij verkeert op dat moment nog in het ongewisse over het onwerkelijke drama dat hem en zijn familie te wachten staat.
Op nog geen steenworp afstand en onder de tropische zon genieten de toeristen ondertussen van hun vakantie, onwetend van het drama dat zich voor hun ogen afspeelt.

De boekomslag:
De boekomslag is een foto (D. Jansen-Paats) van het Isla terrein, dat een prominente en zeer herkenbare plek inneemt op Curacao. De foto toont de vallende duisternis tegen de ondergaande zon; de wolken pakken zich samen boven het eiland en verdrijven het zacht oranje licht; een prachtige metafoor en zeer passend bij de inhoud van dit boek.

Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=URrod4RXFTQ
Bij de vooraankondiging van “Gevangen in dilemma’s”, heeft Norman Jansen een zeer indrukwekkende trailer gemaakt, bestaande uit een reeks foto’s, gemaakt tijdens zijn werkzaamheden te Abaco, na de alles verwoestende natuurramp op de Bahama’s. Een ramp die ook een rol speelt in deze nieuwe roman.

Titel en inhoud:
De titel “Gevangen in dilemma’s” is in combinatie met de boekomslag “dreigend” en maakt nieuwsgierig naar de inhoud van het boek. Al lezende blijkt deze titel zeer goed te zijn gekozen. De hoofdpersonen zien zich meerdere malen geconfronteerd met situaties waarin zij zich voor keuzes geplaatst zien, maar waarbij elke keuze die zij (noodgedwongen) maken, een foute lijkt te zijn en zij steeds verder verstrikt raken in criminele activiteiten, met desastreuze gevolgen voor hen en hun families.
Het boek is van het begin tot het einde spannend en verrast steeds opnieuw. Het sleurt je mee in- en maakt je getuige van de duistere wereld van uitbuiting, sexueel geweld, smokkel, chantage en corruptie:

“Sharina kan alleen maar glimlachen naar haar grote broer. Binnen een paar minuten zal het doel behaald zijn en kunnen ze beginnen aan een nieuw leven. Nog maar een paar honderd meter, meer zal het niet zijn, is de yola verwijderd van een van de kiezelstrandjes nabij Fuik, een groot gebied van de Curacaose Mijnmaatschappij dat ’s nachts doorgaans compleet verlaten is. Opeens wordt er geschreeuwd, paniek bij de schipper die op de uitkijk staat. Rápido, fuera, snel eruit roept de kapitein en draait de voorkant van de yola direct weg van de kust van het eiland…

“Chris kijkt naar een van de onderste lichamen, onder op de stapel. Onwillekeurig stelt hij zich voor hoe het moet zijn om daar zo te liggen en dan verschillende lichamen boven op je te hebben. Lichamen die al ontbinden. Snel probeert hij die gedachten weer weg te krijgen en schudt driftig met zijn hoofd. Dan pas ziet Chris het….. plassen van een onbekende substantie liggen op de vloer van de container…… en dan gaat het toch nog mis”

Norman Jansen is werkzaam bij de Koninklijke Marechaussee en is expert mensenhandel en mensensmokkel. Zonder belerend te zijn, getuigt zijn boek van enorm veel kennis, ervaring en vakmanschap. Hij heeft hij een prettige schrijfstijl en is zeer bedreven in het beschrijven van omgevingen en situaties die soms zo beeldend zijn, dat het lijkt alsof je zelf ter plaatse bent.

“Gevangen in dilemma’s” is een zeer bijzondere, op waargebeurde feiten gebaseerde roman met een onderliggende boodschap, die meer dan de moeite waard is om gelezen te worden en die ik een ieder van harte aanbeveel. *****

Reacties op: Keuzes, dilemma's en bloedverwantschap.

20
Gevangen in dilemma's - Norman Jansen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken