Over het Planetarium van Eise Eisinga

Jacq14 23 maart 2025
Dit boek laat met tekst en foto's van het Planetarium in Franeker zien hoe ingenieus Eise Eisinga een planetarium bouwde in zijn huis tussen 1774 en 1781. En het werkt nog steeds! Het is duidelijker wanneer je het Planetarium hebt bezocht, maar de foto's en de tekst zijn veelzeggend.
Het boek vertelt in het kort zijn levensgeschiedenis en hoe het planetarium is ontstaan. Eisinga heeft destijds handleidingen tot in de puntjes beschreven voor zijn nageslacht hoe het planetarium uit en weer in elkaar moet worden gehaald voor onderhoud en daarom werkt het nog steeds na bijna 250 jaar. In het boek zitten een paar uitklapplaten met prachtige foto's en uitleg. Er staat ook een stukje geschiedenis over Franeker in, wat me dan wat minder interesseert. Het zonnestelsel heeft mijn grote interesse en dit boek kon ik niet laten liggen.