Prima vervolg van de serie
Met 'De dondermaker' heeft Tina N. Martin een prima vervolg gegeven aan de Idun Lund-serie, die startte met 'Het appelmeisje'. Terwijl Calle nog aan het herstellen is van een schotwond, worden Idun Lund en Tareq Shareen belast met een nieuwe moordzaak: een oude man wordt op het ijs gevonden, gecastreerd en blijkbaar nadat hij ontvoerd en gemarteld is. Wanneer er verbanden blijken te zijn met een andere moordzaak volgen de ontwikkelingen elkaar in vlot tempo op. Er is sprake van mensenhandel, uitbuiting, prostitutie - om maar een paar misdaden op te noemen.
In een zijlijn die speelt in het verleden maken we kennis met de 7-jarige Peter en Silje. Beiden hebben zachtjes gezegd geen gemakkelijke kindertijd en ze hebben alleen elkaar om overeind te blijven. We volgen hen tot ze 22 jaar zijn en kunnen alleen met afgrijzen toekijken hoe hun leven verloopt.
Tina N. Martin weet met veel gevoel en met een mooie, sobere schrijfstijl een schrijnend verhaal neer te zetten. De ontwikkeling van de hoofdpersonen zet ze goed door in dit tweede boek: we leren zowel Idun als Tareq beter kennen, de andere personages blijven wat meer op de achtergrond zoals hun collega's Calle en Siv. Maar ook die spelen een belangrijke rol in het geheel.
De dondermaker is naast een thriller ook een ontroerend boek over twee jonge mensen die tegen alles in proberen hun leven te leven of liever gezegd: te overleven. Wie is slachtoffer en wie is dader?