Wat een dilemma's
In De kinderwet staat rechter Fiona voor verschillende grote morele kwesties op persoonlijk en werkgebied. Op het persoonlijke vlak gaat het over de ontrouw van haar man: de schok, de woede maar ook - wat is haar eigen aandeel daarin geweest. Op werkgebied moet zij als familierechter een moeilijk besluit nemen: wat is het beste in het welzijn van de bijna volwassen Adam. Hij is jehova's getuige en heeft vanwege zijn ziekte een bloedtransfusie nodig. Die wordt door hem geweigerd, maar hij is nog geen 18 en mag daar niet zelf over beslissen. Zijn ouders en zijn kerk staan achter hem maar is dat wel in het belang van de minderjarige? Gaan de wetten van hun godsdienst boven die van het recht?
Wanneer Fiona haar besluit genomen heeft, heeft dat gevolgen voor alle betrokkenen.
De kinderwet is een prachtig boek wat bol staat van de dilemma's. McEwan neemt ze één voor één onder de loep en legt zwakheden bloot maar geeft ook inzicht in relaties. Hoe ga je om met al die emoties wanneer je zelf eigenlijk erg rechtlijnig denkt te zijn. Hoe reageer je wanneer mensen anders in elkaar steken dan je denkt?
De personages worden zeer goed weergegeven. McEwan gebruikt geen moeilijke woorden maar legt een scala aan gevoeligheden bloot onder een masker van het strikt volgen van regels.
Fiona is niet altijd even gemakkelijk te volgen in haar daden; haar soms rigide denkbeelden staan in schril contrast tot haar muzikale kwaliteiten. Dat geeft een dualistisch beeld, wat soms iets te summier door de schrijver wordt weergegeven. Het is of Fiona zich ook voor ons als lezer verstopt.