Wat afschuwelijk actueel

Janneke Bouwman Janneke Bouwman
26 mrt 2022

Dit boek beschrijft de (opzettelijk veroorzaakte) opkomst van een pandemie. En nu wij net een paar afschuwelijke jaren achter de rug hebben vanwege Covid 19 (dit boek vijf jaar voor de start hiervan geschreven!) komen een aantal scènes me ontzettend bekend voor: de mondkapjes, de angst voor iedereen die ziek lijkt te zijn, de drang van de wetenschappers om te weten te komen waar het virus vandaan komt en wat er tegen te doen is: we hebben het de afgelopen paar jaar precies zo meegemaakt.
Gruwelijk actueel dus om nu dit boek te lezen.

De plot wordt vakkundig door meesterverteller Thilliez opgebouwd. De verschillende personages worden goed neergezet. Het zijn niet allemaal helden; het zijn mensen van vlees en bloed die steeds weer achteruit worden geworpen door de realiteit en door een tegenstander die ze iedere keer weer een stap voor lijkt te zijn. Maar langzamerhand komen de verschillende dunne draadjes bij elkaar. De twist aan het eind doet een beetje te veel aan een 'grande finale' van een actiefilm denken maar past in het geheel van de plotontwikkkeling.
Thilliez heeft weer een angstwekkend goed boek geschreven, dicht bij de mogelijke realiteit en voorzien van een spannende clou. Top!

Meer recensies van Janneke Bouwman