De muze van de Kunstschilder / Maannacht

jans31 07 december 2023
Mijn recensie naar aanleiding van mijn deelname aan de de leesclub. "De Muze van de Kunstschilder" van Marja Visscher neemt ons mee in de intrigerende wereld van de kunst. De setting neemt de lezer mee terug naar het Parijs van 1860, waar we kennismaken met de hoofdpersoon van het verhaal: Josephine Fesser, een Nederlandse vrouw die haar dagen vult met het geven van tekenlessen aan een meisjesschool. Haar leven, gedomineerd door gescheiden ouderschap en een verbroken huwelijk met Alexandre, krijgt een onverwachte wending wanneer ze tijdens een bezoek aan een kunsthandel in Parijs de Nederlandse kunstschilder Johan Bartold Jongkind ontmoet.

Wat volgt is een meeslepend verhaal waarin de liefde tussen Josephine en Johan centraal staat. Marja weet op meesterlijke wijze de ontluikende romance tussen deze twee personages tot leven te brengen. Johan vindt in Josephine niet alleen zijn muze, maar ook een bron van stabiliteit en inspiratie. Haar aanwezigheid stelt hem in staat om in alle rust te schilderen, terwijl ze tegelijkertijd hem op het rechte pad houdt.

Het is bewonderenswaardig hoe Marja een levendige en geloofwaardige sfeer weet te creƫren door haar gedetailleerde beschrijvingen. Marja heeft duidelijk uitgebreid historisch onderzoek verricht, wat zich vertaalt in de overtuigende weergave van het Parijs uit die tijd. Hierdoor wordt de lezer moeiteloos meegenomen naar de 19e-eeuwse kunstscene, en wekt het verhaal een oprechte nieuwsgierigheid op naar het werk van Jongkind.

"De Muze van de Kunstschilder" is een absolute aanrader voor liefhebbers van historische romans die hunkeren naar een verhaal doordrenkt met kunst, liefde en de betoverende ambiance van de negentiende-eeuwse kunsthandel in Parijs. Marja heeft met haar diepgaande verhaal niet alleen een boeiend stuk geschiedenis tot leven gewekt, maar tevens een blijvende indruk achtergelaten door de kracht van haar vertelkunst en gedetailleerde verbeelding van een vervlogen tijdperk.

Meer recensies van jans31