De heks van Near (V.E. Schwab)
De heks van Near van V.E. Schwab leest prettig en er wordt een sfeer neergezet die meteen aanspreekt. Schwabs schrijfstijl is vloeiend en toegankelijk, waardoor je gemakkelijk in het verhaal wordt meegetrokken. Je blijft lezen. Toch bleef het verhaal voor mij wat aan de oppervlakte. Er worden interessante thema’s aangestipt – zoals magie, onderdrukking en angst – maar deze blijven toch wel op de vlakte. Hierdoor miste ik de diepgang die het verhaal echt super had kunnen maken. Ik vond het verhaal niet bijzonder en best wel voorspelbaar.
Daarnaast vond ik het tempo in het grootste deel van het boek traag. De spanning bouwde te langzaam op. Pas in het laatste deel, de jongen van as, werd ik enthousiast. In dit deel zit eindelijk de vaart en spanning die ik eerder had gemist. Het is zonder twijfel het sterkste deel van het boek.
Kortom, De heks van Near is een fijn geschreven verhaal met een mooie sfeer, maar had voor mij meer vaart en diepgang mogen hebben. Het is vooral het laatste deel die de moeite waard is.