Advertentie

Latoya Morris is een Nederlandse auteur die werkt als vertaler Engels en Duits bij een vertaalbureau. Daarnaast heeft ze al een aantal boeken geschreven. Gebroken adem is haar eerste boek dat bij uitgeverij Hamley Books verschijnt.

Met tegenzin gaat Patrick met zijn ouders en zijn zusje op vakantie naar Ierland. Met zijn negentien jaar voelt hij zich eigenlijk te oud om met hen op vakantie te gaan. Bovendien heeft hij een beetje liefdesverdriet. Dat is iets waar zijn jongere zusje Judith hem genadeloos mee pest. Het gezin gaat op vakantie naar Baltimore, een kustplaats in Ierland. Tante Amber heeft daar samen met oom Ron een goedlopend hotel. Amber is het zusje van Libby, de moeder van Patrick en Judith. Het is fijn dat de familie samen is, de vakantie voelt al een stuk aangenamer. Op de eerste ochtend vraagt Amber aan Patrick om even in te vallen aan de balie. Dan meldt zich een mysterieuze maar knappe jonge vrouw: Morgayne. Patrick is meteen helemaal hoteldebotel. Zijn liefdesverdriet is helemaal over, hij heeft alleen maar aandacht voor Morgayne. Maar wie is Morgayne? Waar komt ze vandaan? Uit de zee beweert ze….
Intussen wordt het weer aan de kust dramatisch slecht. Storm en regen teistert de kust, er spoelen dode walvissen en dolfijnen aan op het strand. De natuur lijkt helemaal van slag.
Wanneer Patrick en Judith samen een drankje gaan doen in de plaatselijke pub, raken ze in gesprek met twee Ieren. Eén van hen, Mel, vertelt ze de legende over de Muiroghe, het Meervolk. De komst van een Muiroghe verstoort het hele ecosysteem onder water. De Muiroghe maken deel uit van de zee. Ze zijn er één mee en hebben er een grote invloed op. Als er ook maar één van hen de zee verlaat, al is het maar voor een dag, heeft dat enorme gevolgen voor de rest.
Patrick en Judith doen dat af als dronkenmanspraat, onzin, sprookjes bestaan immers niet. Intussen genieten ze samen met hun vader van mooie wandelingen in de prachtige omgeving. Patrick en Judith hebben ondanks de puberale ruzietjes een hele goede, welhaast telepathische band. Judith begint zich zorgen te maken over de obsessie van Patrick voor Morgayne. Die twee starten een stormachtige relatie en hoewel Patrick zich wel een aantal dingen afvraagt, is hij smoorverliefd.
Ook zijn ouders en tante Amber vinden dat het wel heel snel gaat met die liefde maar tegelijkertijd gunnen ze het hem ook erg.
Intussen wordt het weer steeds slechter, zo erg is het nog nooit geweest aan de kust. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op, Patrick ontdekt in Ierland een aantal geheimen over zijn familie, deelt dat met Judith en samen bespreken ze de consequenties ervan.
Wanneer Morgayne in gevaar is, voelt Patrick dat, zo sterk is hun band geworden. Hij weet haar te redden maar doet tegelijkertijd een schokkende en gevaarlijke ontdekking. Eentje die zijn leven in gevaar brengt…
Maar gelukkig is daar nog zijn zus Judith. Zij heeft immers ook een sterke band met Patrick, zal zij in staat zijn om het noodlot van Patrick af te wenden?

Mijn mening: Gebroken adem is een spannende young adult met veel fantasy trekjes. Het verhaal heeft in eerste instantie een rustig tempo maar naar het einde toe wordt dat tempo steeds hoger. Moeilijk weg te leggen dan. De auteur heeft er ook nog verschillende andere lijntjes in verwerkt die maakt dat er een mooie mix ontstaat van een mythisch verhaal met alledaagse, herkenbare problematiek. Het karakter van Patrick wordt goed uitgewerkt, de andere personages blijven wat aan de oppervlakte en Morgayne blijft uiteraard mysterieus. Het taalgebruik van de auteur past bij de doelgroep die zij beoogt te bereiken. Al met al een prima boek voor dit publiek, vier sterren.

Op de cover zien we een mysterieuze, jonge vrouw zitten op een rots met een stormachtige zee en een dreigende lucht erboven: een Muiroghe?

De titel is goed gekozen, om die te begrijpen, moet je het boek echt lezen!

Reacties op: Liefde met risico

18
Gebroken adem - Latoya Morris
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker