Advertentie

‘Het hart van de adelaar’ is het debuut van Emmelie Arents. Het is als hardcover uitgebracht en prachtig vormgegeven. ‘Elke wens heeft zijn prijs’ luidt de ondertitel; de droom, de wens die Emmelie had, was om dit boek uit te zien komen. Wat mij betreft mag ze daar meteen met een prijs voor beloond worden want het is een zeer geslaagd debuut!
Joana werkt als genezer in een klein dorpje in het land Tuvalon. Niemand mag weten dat ze ook een Bewerker is, begiftigd met magie. In Tuvalon is dat een doodzonde. Bewerkers worden opgejaagd als wild en daarna vermoord. Dat is de ouders van Joana ook overkomen. Er zijn drie soorten Bewerkers: Hartbewerkers (bijbehorende steen rozenkwarts), Gedachtebewerkers (bijbehorende steen onyx) en Lichaamsbewerkers (bijbehorende steen amethist). Joana is een Lichaamsbewerker. Niet vreemd dus dat ze als heler werkt, zonder daarbij de magie van de wenssteen (in dit geval amethist) te gebruiken. Op een kwade dag ziet zijn zich genoodzaakt om de wenssteen toch te gebruiken, ze betaalt daarvoor een hoge prijs. Ze wordt gevangen genomen, wordt onterecht beschuldigd van Hartbewerking en zal geëxecuteerd worden. Op de dag van de executie wordt ze gered door een onbekende die claimt dat hij haar gekocht heeft. Gekocht als slaaf voor koning Damon. Ze verruilt de ene gevangenis voor de andere gevangenis die overigens wel een heel stuk luxer is. De onbekende blijkt een zoon te zijn van koning Damon, Evan. Evan is de halfbroer van Marcus, de kroonprins van Tuvalon. Joana zal worden opgeleid door Soren, een ervaren Bewerker die haar gaat trainen om koning Damon bij te staan in het vernietigen van de Adelaars. De Adelaars vormen een rebellenbeweging die koning Damon wil afzetten en Tuvalon weer wil openstellen voor de magie van de Bewerkers. Bovendien willen ze ook een einde maken aan de slavernij bv in de mijnen waar de wensstenen worden gedolven. Joana staat voor een dilemma, ze is het eigendom van Damon, moet dus doen wat hij haar opdraagt, de Adelaars vernietigen, maar diep in haar hart zou ze zelf een Adelaar willen zijn.
Een spannend verhaal ontwikkelt zich met Joana in de hoofdrol. Het merendeel van het verhaal wordt verteld vanuit haar perspectief. Pas in de laatste hoofdstukken zien we het verhaal ook vanuit andere invalshoeken. Dat heeft een reden.
Joana is geen model-heldin, ze is een onzekere jonge vrouw die haar ouders vroeg verloren heeft. Ze heeft niets of niemand meer op de wereld en moet haar eigen boontjes doppen. Ze is eigenwijs, ziet geen gevaar. Daarmee brengt ze niet alleen zichzelf in het nauw. Koning Damon laat haar al gauw zien dat met hem niet te spotten valt en dat hij om Joana te treffen, andere mensen in haar omgeving om laat brengen. De twee zonen van koning Damon, Marcus en Evan, zijn allebei gecharmeerd van Joana en willen haar helpen. Maar wie kan ze vertrouwen? En hoe kan ze de Adelaars helpen wanneer dat betekent dat er heel veel onschuldige slachtoffers zullen vallen?
De auteur werkt het plot goed uit. Ze weet de spanning goed te handhaven en heeft een aantal mooie plotwisselingen voor de lezer in petto. Haar schrijfstijl is vlot en aangenaam. Het boek leest heerlijk weg, het tempo van de avonturen ligt hoog en mede daardoor is het boek moeilijk weg te leggen. Er zitten wel wat losse eindjes in het verhaal maar dat is niet storend. De vormgeving van het boek is prachtig. Uitgeverij Hamley Books staat er ook om bekend dat de boeken schitterend zijn vormgegeven. In dit geval bevordert dat het leesplezier absoluut. Ik heb genoten van een prima debuut, vier sterren dus. Horen we in de toekomst nog meer over de avonturen van Joana?

Reacties op: Prima debuut

27
Het hart van de adelaar - Emmelie Arents
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners