Hoe goed in slecht verandert
Hoe is het mogelijk dat ik toen ik op bladzijde 290 aangekomen was, het boek met een boosaardige worp onder begeleiding van Italiaanse krachttermen uit mijn raam op vier hoogachter gooide. Tot bladzijde 283 vond ik de geschiedenis van Marco Carrera ongelofelijk boeiend, een man die zich staande houdt bij de tragische gebeurtenissen in zijn leven gegoten in prachtige taal en een geweldige compositie. Kortom, ik begreep waarom de Corriere Della Sera zo enthousiast is over het boek.
Tot het hoofdstuk De nieuwe mens. Daar gaat het helemaal mis. De hoofdpersoon komt te spreken over zijn kleindochter die in dit hoofdstuk opgroeit van kind tot jongvolwassene. Ze is natuurlijk bloedmooi, heeft buitenaardse ogen et cetera. Dat zou nog niet het ergste zijn, zij doet altijd het juiste, zij is geboren om te leiden, zij is een uitverkorene die de wereld gaat redden.
Hoe goed het boek tot blz. 283 was, zo slecht is het in het deel erna.Het is Italiaans sentimenteel, oppervlakkig en inhoudsloos. Het is kitsch. Grrrr.