"Het sprookje van de eeuwige zomer” van Suzan Crandel.

Joke Hopman 16 december 2019
Zoals op de kaft staat aangeven is “Het sprookje van de eeuwige zomer inderdaad een indrukwekkende roman over verstoorde familiebanden en uiteindelijke kracht van verzoening.
Als de problemen in het gezin waar Tally is opgegroeid escaleren vlucht Tally naar Californië waar zij probeert een nieuw leven op te bouwen.
Op een gegeven moment ziet ze op de TV dat haar broer verdacht wordt van moord en gaat ze terug. Zij gaat de confrontatie met een verleden vol verwaarlozing aan om haar broer te kunnen helpen.
In éen klap komen de herinneringen aan haar jeugd naar boven. Hoe haar broertje zich aan haar vastklampte terwijl ze zich bij de zoveelste ruzie van haar ouders in een kast verstopten; hoe radeloos zij waren toen haar vader overleed en haar moeder aankondigde dat ze zonder haar bij onbekende familie moesten gaan wonen.
Het boek kent twee verhaallijnen en wordt beschreven vanuit het gezichtspunt van Tally. Er wordt regelmatig teruggaan naar het verleden.
Uitgaande van de situatie waarin sprake is van het TV-programma waarin zij ziet dat haar broer wordt verdacht van moord wordt in het boek terug gegaan naar het verleden.
De gebeurtenissen in het boek worden bijzonder duidelijk beschreven waardoor het verhaal pakkend wordt en uitnodigt om verder te lezen. Het laatste gedeelte van het boek had ik graag wat langer gezien.
Weer terug in de omgeving waar zij is geboren en jarenlang met het gezin heeft geleefd, ontdekt ze het afschuwelijke familiegeheim dat al generaties lang het leven van haar familie heeft bepaald. Is het mogelijk om die baan te breken en weer het goede te kiezen. Zij gaat hoe dan ook de confrontatie aan met haar oma en komt achter de geheimen van de familieleden. Deze duidelijkheid maakt het mogelijk om het verleden een plaats te geven en weer voor het goede te kiezen.
Hierdoor krijgt zij een nieuwe en gezondere kijk op haar leven. Pas als zij zover is, is ze in staat om zich te realiseren dat er er gedurende de heftige periode van haar leven altijd iemand voor haar is geweest waar zij zich in die tijd niet bewust van was. Pas dan lukt het haar om zich open te stellen voor een nieuwe liefde.

Ik geef het boek graag 4 sterren.

Meer recensies van Joke Hopman