Inspirerend!
Ook zo moedeloos en gedesillusioneerd van alle ellende, verdeeldheid en ongelijkheid in de wereld? Dan is dit hoopgevende boek misschien wel iets voor jou! Fokke Obbema, journalist van de Volkskrant, interviewde voor dit boek 46 mensen die ieder op hun eigen wijze een betere wereld nastreven. Het strijden voor hun idealen bestrijkt een breed pallet aan doelen: van het opkomen voor kansarme jongeren, het bieden van de juiste zorg aan mensen met een handicap tot het streven naar een ethisch gebruik van AI en het schreeuwen van de daken van het belang van democratie. Wat drijft hen en hoe houden ze dit vol?
Ik was echt toe aan dit boek. Overspoeld door allerlei negatieve mediaberichten is het vaak zoeken naar een speld in een hooiberg naar positieve verhalen, naar mensen die ondanks sterke tegenwind doorgaan met actie voeren voor belangen waar ze achter staan. Naar idealen die de wereld mooier maken in plaats van donkerder. Ik vond het een enorm hoopvol boek, want gelukkig wordt er veel ‘goed gedaan’ op allerlei vlakken. Vooral door de diversiteit aan verhalen vond ik dit een heel leesbaar boek. Er zitten wat abstractere onderwerpen bij, zoals bv. het interview met filosoof en schrijver Hans Achterhuis maar de interviewstijl en schrijfwijze van Obbema houdt ook die onderwerpen zeer toegankelijk.
Naast hoopgevend vond ik het ook een confronterend boek. Want hoe zit het met mijn eigen idealen? Heb ik die (nog) of ben ik door ervaringen niet vervallen in een cynisch doemdenken? Obbema laat echter zien dat idealen echt niet altijd hemelbestormend groot hoeven te zijn, en dit werkt enorm inspirerend.
Obbema sluit af met zeven bevindingen die hij opdeed over idealen. Want soms pakken idealen ook wel eens verkeerd uit en ze vergen ook nogal eens een prijs. Maar bovenal blijft er één boodschap overeind: we hebben ze nodig, deze inspirerende mensen. Actie, juist nu!