Meer dan 6,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Het raadsel van De Aanslag

Eize 24 november 2024
“De Aanslag is een thriller en moreel-filosofische roman ineen” (De Volkskrant). De Aanslag van Harry Mulisch is sinds zijn publicatie in 1982 door Uitgeverij De Bezige Bij al meer dan vijfhonderdduizend keer verkocht. Het boek werd niet alleen in Nederland goed ontvangen, maar ook internationaal geprezen. De Aanslag speelt zich af in Nederland en vertelt het verhaal van Anton Steenwijk en hoe zijn leven drastisch verandert na een tragische gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog. De lezer volgt hem door zijn leven heen, terwijl hij later de impact van deze gebeurtenis langzaam begint te begrijpen.

Het verhaal speelt zich af in verschillende tijdsperioden, van de jaren ’40 tot de jaren ’80, en gaat vooral over Antons zoektocht naar antwoorden over de gebeurtenis. Harry Mulisch liet zich inspireren door algemene gebeurtenissen en thema’s uit de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal bevat elementen die typerend zijn voor die periode, zoals collaboratie met de Duitse bezetters, verzetsacties en de tragische gevolgen van represaillemaatregelen. Hoewel het verhaal niet autobiografisch is, had Mulisch zelf een complexe relatie met de oorlog. Zijn vader werkte samen met de Duitse bezetter, terwijl zijn moeder van Joodse afkomst was. Dit gaf hem een uniek perspectief op thema’s als schuld, onschuld en verantwoordelijkheid.

Zou ik dit boek aanraden?

Ja, ik zou dit boek aanraden. Waarom? Omdat ik het erg spannend vind, vooral door de manier waarop het verhaal wordt verteld. Tijdens het lezen voelde ik echt alsof ik in het verhaal zat, en de personages voelden levensecht aan. Dit komt doordat de dialogen in het boek natuurlijk en geloofwaardig zijn geschreven.

Daarnaast schakelt het verhaal van rustige naar uiterst spannende situaties. Dit effect wordt versterkt doordat Harry Mulisch veel speelt met de tegenstelling tussen licht en donker, wat symbool staat voor goed en kwaad, hoop en wanhoop. Dit voegt een extra laag toe aan de spanning. Het motief van het verhaal draagt ook bij aan de ironie ervan: het verhaal springt door de decennia heen en benadrukt hoe het verleden het heden beïnvloedt.

Anton wordt telkens geconfronteerd met het verleden, terwijl hij dit juist probeert te vermijden. Zijn werk als anesthesioloog, waarmee hij letterlijk pijn vermijdt, weerspiegelt op een mooie manier zijn innerlijke strijd. Het verhaal wordt verteld vanuit een derde persoon met een beperkt perspectief dat dicht bij Anton ligt, wat het lezen extra spannend maakt. Hierdoor leef je als lezer echt met Anton mee.

Reageer op deze recensie

Gesponsord

Een Nederlander en een Française, twee talen, twee culturen. Twee werelden. Een arts en een studente kunstgeschiedenis. Louter tegenstellingen, maar één grote liefde. Groot genoeg?

Als rechercheur Emmy Clifton de verdwijning van twee tienermeisjes onderzoekt, realiseert ze zich dat ze hen nooit écht heeft gekend. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.