Wie collaboreert?
De schrijver confronteert de ik-figuur en getuigen uit WO 2 in het heden met de figuur van een Vlaamse SS-er en maakt van historische gegevens een aangenaam leesbaar werk. Hij brengt hierdoor een massa informatie naar boven waardoor ook wij als lezer inzage krijgen in het gedachtengoed van de hoofdpersoon.
Hoewel we het hebben over een roman waar fantasie dus niet alleen mogelijk maar wenselijk is….lijkt het me bedenkelijk indien de schrijver de indruk wekt dat alle Vlaamse collaborateurs met zijn hoofdpersoon moeten vergeleken worden en hij bovendien die lijn doortrekt naar huidige Vlaamsgezinde politici. Ik krijg het gevoel dat hij hiermee, jammer genoeg, zijn werk degradeert tot politieke propaganda.