Kom in de kerstsfeer met 'De Kerstretraite'
Als je Emma een paar jaar geleden zou hebben gezegd dat ze kerst dit jaar het liefst zou overslaan, had ze je vast hard in je gezicht uitgelachen. Want hoezo? Normaal is zij de eerste die de kerstboom wil optuigen en ze plant dan ook al maanden haar kerstdagen. Dit jaar is echter anders en dat allemaal dankzij Aaron, die zogenaamde man van haar dromen die het vorig jaar tijdens kerst een goed moment vond om het uit te maken. Tijdens de kerst, hoe verzin je het? Inmiddels is het dan alweer bijna een jaar later en kan Emma er met een stuk minder verdriet aan terugdenken, maar toch wil ze kerst nog één jaartje overslaan om zo als een nieuw mens het nieuwe jaar in te stappen. Ze heeft daarom ergens in een bos een huisje gehuurd om daar in alle rust en al werkend de dagen door te brengen. Althans, dat is het plan. Alleen is de vraag of ze aan werken toekomt wanneer een bijzondere vreemdeling haar pad kruist…
‘De kerstretraite’ – Annemieke Heller
Feelgoodauteurs opgelet, jullie hebben er weer een nieuwe collega bij. En wat voor één! Met ‘De Kerstretraite’ heeft Annemieke Heller, die je onder meer kunt kennen van ‘Live voor de liefde’, ‘Verliefd op live tv’ en ‘Liefse in herhaling’ weer een heerlijk meeslepend boek geschreven dat je als lezer aan de hand meeneemt naar een schimmig huisje ergens aan de rand van de bos. Je ziet het door haar beschrijvingen zo voor je en voelt de kwetsbaarheid van hoofdkarakter Emma van de pagina’s spatten.
Op het begin had ik stiekem zelfs het idee dat ik een thriller had opgepakt. Ze is daar namelijk helemaal alleen en komt tijdens een boswandeling zelfs een vreemdeling tegen die zijn blik niet van haar kan afwenden. Is het een moordenaar? Een zwerver? En wat is hij überhaupt aan het doen daar in het donkere bos? Je begrijpt: mijn nekharen gingen alleen al hierdoor rechtovereind staan.
Maar wees gerust: ‘De kerstretraite’ is eigenlijk gewoon een op en top feelgood (die je dus tevens even met je neus op de feiten drukt hoe snel vooroordelen zijn gemaakt). Voor je het weet ontdek je namelijk – door de ogen van Emma – wie deze gast met zijn vieze grijze bodywarmer en warrige blonde haar nu werkelijk is en vooral wat zijn rol is in het fijne dorpje dat Annemieke met een paar simpele zinnen heeft gecreëerd. Het is een plek waar de gemeenschap hoog in het vaandel staat, waar dieren een belangrijke rol spelen en ze niet bang zijn om vreemdelingen met open armen te ontvangen. Een prachtige plek dus om de kerst door te brengen, zelfs als je dat – net als Emma – eigenlijk niet wil. Ik zou bijna zelf een ticket boeken om deze winterse plek te leren kennen.
En hoe was ‘De kerstretraite’ verder? Als ik dit overigens prachtig uitziende boek in een paar woorden zou moeten omschrijven, zou ik gaan voor: Kort, krachtig, romantisch, meeslepend, beeldend en echt een must read voor zowel de dieren- als de kerstliefhebbers onder ons! Ik kan er dan ook niets anders – of überhaupt negatiefs – van maken. Dit boek biedt je in mijn ogen alles wat je van een kerstnovelle verwacht: een paar minuten (of uurtjes) leesplezier. Voor ik het wist had ik dit vijftig pagina’s tellende boek alweer uit en smachtte ik naar meer. Dat laatste komt goed uit. Annemieke heeft namelijk besloten om dit verhaal niet op zichzelf te laten staan. Wordt dus vervolgd.
Conclusie
Ben je nog niet helemaal in de kerstmood en wil je dat wel komen? Schaf dan maar gauw ‘De kerstretraite’ van Annemieke Heller aan, want dan komt het goed. Dat durf ik je wel te beloven!
‘De kerstretraite’ – Annemieke Heller
Conclusie