Ontdek met Pipa de onderwaterwereld

Jufelsie 24 februari 2026
Nacho Mais, Freddie Broccoli, Robby Framboos, Barry Bes, de Erwtjes en Gina Aubergine zijn populair in mijn groep. Deze groente- en fruitvriendjes beleven avonturen, die nauw aansluiten bij de belevingswereld van jonge kinderen. In het nieuwste prentenboek ‘Erwtjes onder water’ gaan we met ze naar zee. Vooral Pipa heeft er zin in en stuitert van spanning. In een vrolijke optocht zoeken de vrienden samen een plekje op het strand. Pipa rent direct naar het water en plonst er in. Het natte zand kriebelt tussen haar tenen. Golven rollen en schuimen. Plotseling ziet Pipa iets bewegen… wat zou dat zijn? Ze roept snel de andere Erwtjes. Een avontuur begint!
‘Erwtjes onder water’ is een geweldig verhaal geschreven door Bieke Biesbrouck. Vanaf het begin weet ze de aandacht van de kinderen te trekken. De zee is een omgeving waar veel te zien en te ontdekken is. Dit keer staan de Erwtjes centraal en vooral Pipa. Zij weet al snel onze nieuwsgierigheid te prikkelen. Wat heeft Pipa in het water gezien? Samen met de andere Erwtjes stappen we de peul in. We beleven een avontuur vol verrassingen waarin we dieren, die onder water leven ontmoeten en prachtig koraal zien. Het verhaal is mooi opgebouwd. Er zit genoeg spanning in met een grappige twist. De haai die plotseling oplicht blijkt een citroenhaai te zijn. Op het eind krijgen we de leukste verrassing… Pipa heeft alles gedroomd! Dit is heel herkenbaar en lokt direct reacties uit bij de kinderen. Leuke en nare dromen worden gedeeld in de kring.
In zee hebben we zeedruiven, zeekomkommers, koolvissen, citroenhaaien, mandarijnvissen, appelkrabben en ananasvissen gezien. Even denken we dat dit alles verzonnen is. Maar dit leeft echt in zee. Een leuk weetje wat we graag aan anderen vertellen.
Bram De Baere heeft dit prentenboek geïllustreerd. Prachtige kleurrijke prenten. De vriendjes komen mooi centraal te staan, tegen een zachte sfeervolle achtergrond. In de koolvissen herkennen de kinderen een rode – en witte kool en wat schittert de ananasvis mooi in het water. Het water loopt in onze mond en spontaan krijgen we zin in een echte ananas.
Met ‘Erwtjes onder water’ breiden we onze serie prentenboeken over de fruit – en groentevrienden uit. Hun avonturen dragen bij aan de sociaal emotionele ontwikkeling en kinderen vinden het fijn om met ze op pad te gaan. Na iedere belevenis genieten en praten we nog lang na!

Meer recensies van Jufelsie