Een fantasieverhaal over emoties
Midden is ons hart zitten onze emoties. Gevoelens van onder andere blijdschap, liefde, verdriet en angst. Meestal blijven ze stilletjes zitten, soms komen ze naar buiten. We denken er niet over na…
Zo ook Lika. Zij had nog nooit nagedacht over haar schaduw. Soms was hij lang, soms was hij kort. Het was gewoon haar schaduw. Op een dag begint hij zich vreemd te gedragen. Zwaait Lika met haar hand, dan steekt Schaduw een voet op. Als Lika gaat zitten, staat Schaduw op. Lika probeert zich te verstoppen maar Schaduw laat zich meer zien. Dan neemt Schaduw Lika mee naar een vreemd land. In het midden staat een groot schaduwcircus waar alle schaduwen hun kunsten vertonen. Lika leert om naar ze te luisteren, haar gevoel te herkennen en te waarderen.
Het schaduwcircus van Lidia Branckovic is een fantasierijk verhaal waarin de schaduwen staan voor de onzekerheden en verborgen kanten die iedereen heeft. Bij het voorlezen van dit verhaal begrijpen kinderen niet meteen de boodschap. Bij het woord ‘schaduw’ denken ze direct aan hun spiegelbeeld op de grond, wanneer de zon schijnt. Ze maken geen verbinding met hun emotie. Dit wordt wel in het verhaal gedaan. Tijdens het voorlezen is het dan ook prettig om af en toe te stoppen en samen in gesprek te gaan over de onderliggende betekenis van de tekst. Lidia Brankovic heeft het verhaal geschreven. Hiervoor haalde ze inspiratie uit haar eigen ervaringen met grote en kleine emoties. Edward van de Vendel heeft het voor ons in het Nederlands vertaald. Op het eind wordt de boodschap duidelijk. Lika heeft geleerd naar haar gevoelens te luisteren en onzekerheden onder ogen te zien.
Door een kringgesprek met de kinderen te houden worden emoties herkenbaar. In een groep kan iedereen geholpen worden wanneer een angst getoond wordt.
Naast de tekst heeft Lidia voor de illustraties gezorgd. Ze heeft een mooie eigen stijl waarbij de kleur rood op elke prent eruit springt en een rol speelt. Lika draagt een rode jurk, in huis zien we rode accenten en de circustent is in deze kleur.
Met ‘Het Schaduwcircus’ leren we omgaan met onze angsten en / of onzekerheden, die binnen in ons hart zitten. Een boek waarin we onze gevoelens omarmen.