De vis van Milou de Meeuw
Hoog boven de zee zeeft Milou de meeuw. Ze is op zoek naar een lekker visje. Plotseling ziet ze een prachtige makreel! Als een pijl duikt ze naar beneden om de vis uit het water te halen. Net op dat moment verdwijnt de makreel in een groot net. Vissers hijsen de grote netten op. Milou is zeer teleurgesteld. ‘Het is mijn vis!’ Milou besluit de boot te volgen. Een avontuurlijke reis begint. Steeds wanneer Milou haar makreel wil pakken is iemand haar te snel af.
Volg Milou en wie weet gaat het haar toch lukken om van een lekkere makreel te genieten.
Met ‘De vis van Milou de meeuw’ beleven we een avontuurlijke reis. Vanaf het begin zijn we betrokken. Zodra je het boek openslaat zie je boven de zee een prachtige meeuw vliegen. We maken kennis met Milou. Samen met haar ontdekken we de makreel, die in zee zwemt. We weten dat dit een lekker hapje is voor een vogel. Wanneer Milou de makreel mispakt voelen we even een teleurstelling. Vervolgens zitten we op het puntje van onze stoel en volgen we haar reis verder mee. We komen op verschillende plekken. Het is de weg die een vers gevangen vis aflegt voordat deze op ons bord terecht komt. Dit inspireert ons om antwoorden te zoeken op de vraag ‘waar komt ons eten vandaan?’
De tekst is geschreven door Aurélie Castex. Het verhaal zit vol spannende momenten waardoor we de aandacht erbij houden. Iedere keer wanneer we zien dat Milou de vis bijna te pakken heeft, krijgt het weer een wending. Op het hoogtepunt, wanneer de vis zijn reis vervolgt, roepen de kinderen mee: ‘mijn vis!’
De illustraties sluiten aan bij het verhaal. Ze zijn vlot getekend en met zachte kleuren ingekleurd. Milou springt er uit en ook de makreel vinden we snel terug. Daarnaast zijn er op iedere prent veel details te zien. Door deze goed te bekijken en te benoemen , vergroten kinderen hun woordenschat.
We maken kennis met boven – en vergezichten. Vanuit verschillende standpunten leren we naar een plek te kijken.
‘De vis van Milou de Meeuw’ sluit onder andere aan bij de thema’s: ons eten, vogels en vervoer. Een prentenboek waar veel verschillende taal – en reken activiteiten bij te bedenken zijn. Een aanrader.