Een zoekboek vol sprookjes

Jufelsie 17 februari 2026
Roodkapje… wie kent haar niet? Het meisje in het rode rokje, manteltje en kapje dat haar zieke oma koekjes gaat brengen. Zij woont in het sprookjesbos. Vandaag neemt ze ons mee en laat ze ons zien waar ze woont. In het boek ‘Roodkapje, waar gaan we heen?’ volgen we Roodkapje naar het sprookjesbos en ontdekken daar verschillende figuren uit bekende sprookjes.
Wanneer we het boek openslaan zien we Roodkapje. Ze stelt zich aan ons voor. We lopen met haar mee het prachtige bos in. Op twee grote pagina’s vinden we verschillende details uit bekende en onbekende sprookjes. Het is een grote zoekplaat. We vinden Assepoester met haar twee stiefzussen, de prinses met de gouden bal en Goudlokje. In het midden staat het snoephuisje uit het sprookje van Hans en Grietje en uit de toren hangt de vlecht van Rapunzel. We kijken onze ogen uit, er is zo veel te ontdekken. Soms herkennen we een detail en weten we direct uit welk sprookje dit komt. Wanneer we een kat, hond, ezel en kip zien die onderweg zijn naar Bremen prikkelt het de nieuwsgierigheid. De kinderen willen weten hoe dit sprookje gaat. Wat is het fijn dat dit verhaal in het boek staat. Roodkapje vertelt een korte samenvatting van De Bremer stadsmuzikanten. Dit is één van de zeven sprookjes die in het boek staan. De anderen zijn: De drie biggetjes, Doornroosje, Hans en Grietje, De nieuwe kleren van de keizer, Jaap en de bonenstaak en De prinses met de erwt. In een paar minuten weten we zo hoe het verhaal verloopt.
Met leuke zoekplaten en vragen verbind Roodkapje alle sprookjes met elkaar tot een fantastisch avontuur in het sprookjesbos.
Eva Stalinski heeft een eigen stijl van tekenen. Ze tekent vrolijke en speelse figuren, die geen tierelantijntjes hebben. De prenten zijn kleurrijk en vooral de felle kleuren springen eruit zoals oranje en roze.
Met ‘Roodkapje, waar gaan we heen?’ wordt de woordenschat flink uitgebreid. Bij elke zoekplaat, die de kinderen te zien krijgen, benoemen ze wat ze zien. Weten ze het niet dan staan er kleine nummers in de tekening. Aan de onderkant op elke bladzijde zie je bij het desbetreffende nummer het antwoord staan. Op een leuke manier ontdekken kinderen details uit sprookjes. Ze leren beroepen, kijken naar verschillende huizen en het water loopt in hun mond bij het zien van al het lekkers.
De grootste uitdaging is de spulletjes van Roodkapje terug te vinden. Waar zie je de gestreepte sjaal, een paar nette schoenen, een kaart, een hamer, een rood kapje en haar sprookjesboek? Een opdracht voor jong en oud.

Roodkapje, waar gaan we heen?
een fantastisch boek voor iedereen.
In het sprookjesbos zijn mooie plekken
daar is veel te ontdekken.
Zoek de prins of de gouden bal,
veel plezier heb je in ieder geval!

Meer recensies van Jufelsie