Een avontuur met een tikkeltje informatie
Regenwormen zijn interessante dieren voor kinderen. Ze zijn glibberig en hebben geen pootjes. Onder de grond maken ze lange gangen en af en toe komen ze naar boven. Robbie Regenworm op zwemles! prikkelt de nieuwsgierigheid. Kan een regenworm zwemmen? vragen we ons direct af.
In het verhaal maken we kennis met Robbie, een regenworm. Elke zaterdagochtend moet hij van zijn moeder naar zwemles. Robbie haat zwemles. Eend en krokodil, die ook op zwemles zitten, zijn echte waterdieren. Zij kunnen watertrappelen en drijven. Bij Robbie mislukt alles. Na de zwemles vertelt hij dit aan zijn opa. Opa luistert aandachtig om daarna Robbie mee te nemen naar een hal vol portretten. Robbie krijgt het verhaal te horen van zijn familie. Een familie met bijzondere leden…
Robbie Regenworm op zwemles! is een leuk verhaal voor jonge kinderen. Samen met Robbie beleven ze een avontuur waar ze van begin tot het eind betrokken bij zijn. Ze herkennen zijn onzekerheid en deze emotie raakt de kinderen. Veel kinderen uit mijn groep zitten nu op zwemles en weten wat er geoefend moet worden om een zwemdiploma te behalen. Ze hebben vaak een zetje nodig om bijvoorbeeld door het gat te zwemmen. Robbie Regenworm op zwemles! is een verhaal wat aansluit bij de sociaal emotionele ontwikkeling. Samen met de kinderen werk je aan het vergroten van het zelfvertrouwen, ergens voor gaan en een angst overwinnen.
De tekst is geschreven door Arjen Kooreman en heeft een mooie opbouw. Het is opa die een prachtige boodschap aan Robbie overbrengt: als je iets wilt, moet je jouw manier vinden om het te doen. Wormen kunnen alles! Het laatste ontdekken we in de galerij met familieportretten. Het is voor kinderen mega interessant om andere wormen te leren kennen zoals Klaartje Wormpaen, een houtworm en Dr. Aalt Livingstone, een aaltje. Opa’s boodschap komt bij Robbie over en ook bij ons. De tekst is in een geschreven handschrift gedrukt. Enkele woorden zijn vetgedrukt en horen bij ‘zwemles’. Tijdens het voorlezen kun je hier op ingaan waarmee de woordenschat van de kinderen wordt vergroot.
Joris Koster heeft voor de illustraties gezorgd. Prachtige sfeervolle prenten waar we Robbie snel terugvinden. Kleine details zorgen voor een grappige twist. Zo draagt Robbie tijdens de zwemles een badmuts en in bed een slaapmuts. Ook de ander wormen hebben een hoofddeksel gekregen om hun ‘kale’ hoofd te bedekken.
Voor in het boek deelt Jan Willem een aantal leuke feitjes over wormen. Jan Willem is verbonden aan de universiteit van Wageningen en onderzoekt regenwormen. Hij vindt wormen de ‘coolste’ dieren die er bestaan.
Ben je fan van Robbie geworden en wil je meer over hem lezen dan kun je naar de website: www.robbieregenworm.nl. Daar vind je kleurplaten, een spel, lesmateriaal en een interactieve Galerij der Wondere Wormen uit het huis van opa!
Robbie Regenworm op zwemles! hebben we in onze leeshoek gelegd. Een prentenboek dat nu regelmatig wordt doorgebladerd