Vind jij de katjes van papa Kat?
Peggy Nille is auteur van onder andere de boeken ‘Vogeleiland’ en ‘Een, twee… met de seizoenen mee’. Van haar hand is nu een nieuw boek verschenen ‘Papa Kat is zijn 100 katjes kwijt’. Het is een vrolijk en kleurrijk prentenboek geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
We zien een prachtig poezenpaar. Meneer en mevrouw Kat zijn dol op elkaar en willen een gezinnetje stichten. Mevrouw Kat is snel in verwachting en wordt tonnetje rond. Wanneer het eerste katje geboren wordt, volgt snel nummer 2, 3, 4 en 5. Hier blijft het niet bij. Papa Kat telt uiteindelijk 100 katjes. Ze krijgen allemaal een naam en worden goed opgevoed. Op een nacht, als de familie Kat slaapt, komt een muis de rust verstoren. De 100 katjes rennen achter het muisje aan en een nieuw avontuur begint voor hen. De volgende ochtend is papa Kat vroeg wakker en ontdekt dat zijn kinderen weg zijn. Kan hij zijn 100 katjes terugvinden voordat mama Kat erachter komt?
‘Papa Kat is zijn 100 katjes kwijt’ is een grappig avontuur. Een verhaal waar we van begin tot het eind betrokken bij zijn. Meneer en mevrouw Kat zien er vriendelijk uit en sluiten we meteen in ons hart. Zodra de katjes worden geboren, tellen we enthousiast mee… 1,2,3 en we gaan door. Een mooie gelegenheid om het vooruit tellen te oefenen. Tot ieders grote verrassing worden er 100 katjes geboren. Ze zijn kleurrijk, snoezig en zien er allemaal anders uit. We horen de eerste namen en voor de andere katten bedenken we ook een naam. De jongens – en meisjesnamen vliegen door de kring.
Het verhaal krijgt een onverwachte wending. Een muis verstoort de nachtrust en alle kleine katten gaan er vandoor. Het wordt spannend.
Tijdens het voorlezen krijgen de kinderen enkele zoekopdrachten. Dit zijn leuke uitdagingen waarbij we goed naar de bijbehorende illustratie kijken. Wanneer meneer Kat tijdens zijn zoektocht een andere papa tegenkomt, krijgt hij een uiterlijk kenmerk van een dier te horen. Grappig is dat deze kenmerken bij de katjes horen maar ook bij andere dieren. Op een leuke manier worden jonge kinderen geattendeerd op overeenkomstige kenmerken. We volgen de 100 katjes door het bos en de stad. Een tocht met verrassingen en gevaar. Uiteindelijk brengt het muisje de katjes veilig terug bij mevrouw Kat.
De illustraties zijn een lust voor het oog. Kleurrijk en vol verrassende details. We kijken onze ogen uit. Elk kind kiest een lievelingskatje uit. Deze wordt op iedere prent gezocht! Voor de variatie heeft Peggy de prenten in verschillende formaten getekend. Dit maakt dat het geheel een speelse uitstraling krijgt. Net zo speels als de katjes!
Vind je poezen schattig en snoezig… dan is ‘Papa kat is zijn 100 katjes kwijt’ een aanrader. We denken dat jij jouw favoriete katje niet uit het oog verliest.