Muizelen of mazelen?
Het Muizenhuis is een groot gebouw vol muizenwoningen. Het is bedacht door Karina Schaapman en bevindt zich in Amsterdam.
Julia is er met haar moeder komen wonen in een heel klein kamertje. Sam woont er ook en helpt zijn nieuwe buurmeisje haar weg te vinden. Ze worden beste vrienden en beleven vele mooie avonturen.
Van hun avonturen is een animatie serie gemaakt. Sam en Julia – De Muizelen is gebaseerd op deze tv- serie. Eerder verschenen: Sam en Julia – Superverstoppertje, Sam en Julia – De kaassterren en Sam en Julia – Sterrenbeelden.
Terwijl Sam en Julia een van hun favoriete kaartspelletjes spelen voelt Julia zich een beetje vreemd. Ze besluit naar huis te gaan en vroeg het bed in te duiken. De volgende ochtend lijkt ze zich iets beter te voelen maar haar moeder ziet kleine vlekjes. Julia heeft de muizelen en moet de hele week binnen blijven waardoor ze Sam de hele week niet ziet. Dan blijkt Sam ook de muizelen te hebben en komt Julia op een grandioos idee waardoor ze toch samen kunnen spelen.
Het boek De Muizelen is een verhaal waarin de kinderen heel veel herkenning vinden. Op jonge leeftijd krijgen veel kinderen de waterpokken. Iedereen krijgt dan over het hele lichaam kleine rode vlekjes. In het verhaal van Sam en Julia heet dit de muizelen. Vaak is de ervaring dat een kind niet de enige is. Waterpokken/muizelen is een besmettelijke ziekte.
Nadat Julia hoort dat ze binnen moet blijven, is ze verdrietig. Sam kan ze een hele week niet zien. Ze vindt dat een klein probleem. In de kring kun je dit bespreekbaar maken. Weten de kinderen waarom ze Sam niet mag zien? Al snel wordt in het verhaal duidelijk wat de betekenis van ‘besmettelijk’ is.
De oplossing van Julia zorgt voor een grappige twist waar door de twee muizenvrienden de leukste week van hun leven hebben.
Naast het verhaal genieten we van de prachtige prenten. Het zijn fragmenten uit de serie. We ontdekken leuke details zoals de boeken en spelletjes. De kleding heeft mooie motiefjes en de truitjes zijn gebreid.
Het avontuur Sam en Julia – De Muizelen sluit aan bij thema het thema ‘ziek zijn’ en ‘mijn lichaam’. Een boekentip om deze in de leeshoek toe te voegen.